Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zondag 27 juli 2014

Le goûter

Le goûter is het vieruurtje hier... Een lichte maaltijd, uitgebreider dan ons vieruurtje in Nederland, voor zover dat nog bestaat. Een aangekleed kopje thee, koffie of chocolade en even een rustpauze in de dag! Die aankleding betekent met een broodje erbij (favoriet bij kinderen is de pain au chocolat) en iets lekkers. Logisch dat er even wat bijgetankt moet worden, want de volgende maaltijd is nog heel wat uurtjes te gaan. Pas ergens rond achten schuift men aan, óók weer voor een wat lichtere maaltijd. 's Middags (le déjeuner of le repas) is voor velen de hoofdmaaltijd.
Het vieruurtje met thee is dan ook gelijk het enige kopje thee voor de meeste Fransen op een dag. Hier zijn het meer koffieleuten... 
Toen wij gisteren in Rouen bij Ikea waren en 'hongerig' om 17 uur, hebben wij ons lekker getrakteerd op een goûter, omdat de avondmaaltijd naar verwachting ver na achten lag. Het bekwam ons goed, zo even wat te 'eetsnoepen' rond die tijd (croissantje, petit fourtjes, chocoladetaartje) en we konden er weer uitstekend op verder shoppen!
Le goûter is ook een schilderij, een sfeervol schilderij vind ik zelf, van een vrouwelijke impressioniste - Marie Braquemond - uit 1880. Het hangt in het museum Les beaux Arts in Parijs.2 opmerkingen:

  1. Kom maar op met die vieruurtjes! Nog een paar weekjes en dan schuif ik aan! Tot gauw! Gr. Rian.

    BeantwoordenVerwijderen