Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

woensdag 19 december 2012

Veggie worden??


Afgelopen week las ik het boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer. Een aanrader, wat mij betreft, maar lees eerst wel even verder. Hij houdt zich als filosoof bezig met de vraag waarom we vlees eten. En of we het nog zouden eten als we wisten hoe het op ons bord terecht komt...En alle verhalen die we daar elkaar over vertellen...Interessant!
Of we het nu negeren of wegstoppen, eigenlijk weet iedereen wel dat de bio-industrie in de diepste zin verkeerd is, waar onmenselijk gehandeld wordt. Dat wil zeggen, hoe daarin met dieren omgegaan wordt, eigenlijk als machines om ons vlees te produceren met tevens alle gevolgen daarvan voor ons op de aarde; milieu, voedselproblematiek, wereldgezondheid.
Met groeiende weerzin, ontzetting en uiteindelijk walging heb ik het uitgelezen. Zeer confronterend om te lezen dat het nog erger dan erg is.
Ook als ik maar 10% mag geloven van wat er in het boek staat (en waarom zou hij als filosoof onware feiten hierover opdissen? Verkoopcijfers? Nee daar lijkt hij me te bevlogen voor), dan nog zou ik mijn vleesconsumptie serieus onder ogen willen, maar ook moeten komen.
Een onomkeerbaar gevolg (zo voelt het nu) is dat ik hierover een besluit genomen heb: voor mij geen vlees en vis meer uit de bio-industrie. Op dit moment eigenlijk helemaal geen vlees & vis omdat ik alle beelden die ik vormde van het lezen in het boek nog op mijn netvlies heb, maar dat zal wel weer slijten. Voor mij niet moeilijk om dit voorlopig te schrappen want ik voel me altijd al het meest aangetrokken tot groenten. Op een of andere manier word ik mijn hele leven altijd al 'blijer' van groenten dan van vlees, waarom, kan ik niet verklaren. Maar het boek sluit dus goed aan op weg naar meer plantaardig eten!
Afijn, doemt ook een andere vraag op: wat zou ik bijdragen als ik helemaal stop met het eten van vlees en vis? Een afnemer minder van de bio-industrie zet immers niet veel zoden aan de dijk? Het zou dan alleen voor mij een rustiger idee zijn. Kortom, dat houdt me momenteel allemaal bezig!
Een ander gevolg is ook dat ik met een andere blik naar voedsel kijk. Zie ik deze week bij de slager een groot bord met een blij varken erop, die ons wijst op de aanbieding van de hamburgers... hoe hypocriet is dat eigenlijk! Maar eerlijk gezegd zou mij dat eerder niet opgevallen zijn. Of de commotie afgelopen dagen omtrent Johannes de bultrug, terwijl er bij de visvangst iedere minuut veel meer vis als bijvangst het loodje legt...
Zeker is wel dat ik na het lezen meer verantwoordelijkheid wil nemen voor hoe e.e.a. dagelijks op mijn bord komt? 
In  ieder geval ben ik wel meteen actief op zoek gegaan naar een kleinschalige boerderij in de omgeving, waar de koeien buiten lopen en die respectvol geslacht worden. En van wie ik vlees kan afnemen als het hier - af en toe of bijvoorbeeld in de kookweek - toch op het menu staat. Ik hoop hem snel te vinden.
Die tussenweg voelt heel oké en ik voel me gelukkig (en vooral gerust) met het uitproberen van allerlei nieuwe vegetarische recepten! Wordt vervolgd!


2 opmerkingen:

 1. Inderdaad Elly, we weten allemaal dat het verkeerd is.En toch..... De hoeveelheid voedsel die nodig is om de beesten te voeren is ook onverantwoord in het licht van de voedselschaarste. En toch...... Wij voerden een vlees- en visloze woensdag in, welke vervolgens weer verwaterde.Bedankt voor je blog. Voer tot overpeinzing.

  Ideetje: Eigen kippen en konijnen fokken onder goede omstandigheden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie, Liesbeth. Toch spannend zo'n bericht plaatsen, voor je t weet wordt je ervaren als bekeerder...

   Verwijderen