maandag 17 december 2012

Bûche de Noël

Ook hier worden we overladen met Kerstfolders die, ja...bijna allemaal over voedsel gaan. De Bûche de Noël staat op nummer één, hét dessert voor kerstmis hier! Ooit alleen een taart, maar inmiddels natuurlijk ook verkrijgbaar als ijstaart, als hartige taart etc.

buche.gif (335×240)

Het verhaal achter deze bûche schijnt als volgt te zijn; vroeger prepareerde men op kerstavond één boomstam voor in de haard. Deze werd ingesmeerd met olie, wijn en bestrooid met zout. Drie waardevolle zaken destijds! Eenmaal op het vuur zou dit goede zaken brengen in het nieuwe jaar: voorspoed, gezondheid en geluk. Het zout zou de kwade geesten verdrijven...
Deze tradition is getransformeerd tot voedsel, tot gebak. Deze hierboven is wel een hele echte, mét zijtak!
Hieronder nog wat andere voorbeelden.
Vorige jaar vroeg Jean-Marc, onze hommes á toutes faires (klusjesman), of we een bûche wilde bestellen voor Kerstmis, gemaakt door zijn neef, die in zijn vrije uurtjes dit seizoensgebak maakt. Opgeleid tot pâtissier, maar in het echte leven helaas metselaar...Natuurlijk wilden we dat! Op kerstavond werd hij persoonlijk gebracht. Hij zag er prachtig uit en smaakte verrukkelijk.
Maar of het deze kerst werd een bûche wordt, ik weet het nog niet...taart is zo zwaar als dessert.

buche-noel.jpg (500×334)
Zoals je ze hier heel veel ziet....

1738277_buche-ly-opard-44f29103317-original.jpg (720×479)
Een Leopardbûche, een hele chique!
buches_de_noel_selection_2008_rubrique_article_une.jpg (310×265)

Nog een heel gestileerde...die pâtissiers kunnen er wat van!


Overigens is het wel een hele zoektocht naar een goed kerstbrood hier, vandaar dat we er een paar meegenomen hebben uit Nederland. De Duitse Marzipanstoll is wel verkrijgbaar maar deze is heel vast en zoet van smaak. Hij weegt niet op tegen de Hollandse...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten