Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zondag 2 december 2012

Chichi-chouchou

Kun je een leukere naam bedenken voor een december lekkernij? 
Een enkele keer zien we ze op een rommelmarkt in de zomer maar meestal toch op allerlei kerstkraampjes ...
De stengels zijn gemaakt van beignetdeeg en het wordt gebakken in de olie. Je zou kunnen zeggen dat het een elegante variatie is op onze oliebol! Ook doen de ingrediënten me denken aan soezendeeg.
Aan de vorm kun je zien dat ze worden gespoten. In Spanje heten ze overigens churros en worden ze gegeten met volle chocolademelk. Net zoals op onze oliebollen ook ruim besuikerd! De Fransen eten ze het liefst bij vin chaud (Glühwein).
Grappig is dat er hier veel huisdieren vernoemd worden naar deze specialiteit...de kleintjes althans. Lijkt me een mond vol!
Hieronder la recette van deze specialiteit:Nodig
4 eieren 
150 gr bloem
5 eetl zonnebloemolie
2 eetl suikers
1/2 citroenschil 
snuf zout
olie om in te bakken
poedersuiker 
spuitzak

Bereidingswijze
In kom eieren loskloppen. Boven andere kom bloem zeven. In pan 150 ml water met olie, citroenschil, suiker en zout aan de kook brengen. Citroenschil verwijderen. Vuur laag zetten, bloem in één keer aan water in pan toevoegen en het geheel krachtig met houten lepel 1 à 2 minuten doorroeren tot deegbal ontstaat. Pan van vuur nemen en losgeklopte eieren beetje bij beetje krachtig erdoor roeren tot gelijkmatig en glanzend deeg ontstaat. Frituurolie verhitten tot ca. 185 ºC. Deeg in spuitzak scheppen en in gedeelten slierten van ca. 10 cm in olie spuiten en ca. 4 minuten goudbruin frituren. Laten uitlekken op keukenpapier en flink bestrooien met poedersuiker. 
Bon appétit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten