Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zaterdag 2 april 2011

Tomatenjam

Dit is eigenlijk helemaal niet het seizoen om jam te maken...maar ik trof een recept voor tomatenjam aan en op een regenachtige dag heb ik er lekker een paar potjes van gemaakt. Het plezier begon al dat de tomaten in de oven stonden, zo'n heerlijke geur in de keuken! Ik heb het 's avonds geserveerd met een zelfgebakken, nog warm pestobrood als voorgerecht...succes verzekerd!Recept (3 jampotjes)
1 kg roma-tomaatjes
1 halve knoflookbol
2 takjes rozemarijn
4 eetl olijfolie
100 gr geleisuiker
potje tomatentapenade

Verwarm eerst de oven voor op 180 gr. Was de tomaatjes en droog ze goed af. Snijd ze doormidden. Bekleed een bakplaat met papier en leg de tomaatjes met de snijkant naar boven op de plaat. Leg alle knoflookteentjes (in hun velletje) tussen de tomaatjes verspreid, plus de takjes rozemarijn. Strooi grof zeezout en versgemalen peper erover plus de olijfolie. Rooster de tomaatjes 20 minuten in de oven en laat ze vervolgens met de oven uit nog 20 minuten staan. Laat alles een beetje afkoelen. Haal dan de knoflookteentjes uit hun velletjes en doe ze terug tussen de tomaatjes. Doe alles in een pan en verwarm het opnieuw, doe de suiker en de tapenade erbij en laat 4 min pruttelen. Doe dit vervolgens in drie goed schoongemaakte jampotten ( tot aan de rand vullen) en zet ze dan omgekeerd op een schone theedoek tot ze afgekoeld zijn.
Bon appetit!

1 opmerking:

  1. En uit ervaring kan ik zeggen dat Elly niet overdrijft: wij hebben het de tomatenjam op pestobrood geproefd en het was inderdaad heerlijk!
    grtjs, Eveline
    ps Foppe maakt het prima en stuurt een knuffel

    BeantwoordenVerwijderen