Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

vrijdag 15 april 2011

Licht in de gîte!

Afgelopen week is er een enorm gat gemaakt in de gîte voor het plaatsen van openslaande deuren, dit alles om meer (zon) licht binnen te laten. Het resultaat is nu al prachtig! De klus is aangenomen door de plaatselijke aannemer die met drie jonge goden het werk kwam doen. We durfden ons niet te wagen aan deze omvangrijke klus, eerst maar eens zien hoe deskundigen dit klaren. We hoorden dat de 'pierres' - de ronde kalkstenen waarmee ze hier huizen bouwen - kunnen gaan rollen en wat er dan allemaal kan gebeuren... Heel interessant overigens om te zien hoe hard ze met drilboren gaten moesten maken in wat toch écht allemaal kalk is, zowel steen als mortel.
Hier wat bouwimpressies...


Het daglicht stroomt dan aan die kant voor de eerst volop door het gat naar binnen, bijzonder!
De muur is ruim een halve meter dik dus er komt een diepe aanhanger vol met stenen uit. De mooiste houden ze achter en metselen er daarna aan de binnenzijde weer een hoekrand mee. Ze worden één voor één bekeken op vorm en of ze passen of niet, een creatief werkje. Echt heel wat anders dan met een diamantzaag een vierkant gat in een bakstenen muur maken!! Aan de buitenkant werden kalkstenen hoekranden geplaatst met behulp van vorkheftruckje (in de boomgaard...au) want te zwaar... A propos heffen de drie goden de bovensteen toch via hun schouders erop. Had niet anders verwacht...
Langzaam krijgt het brokkelige gat weer een vierkante vorm, waar straks de deuren in geplaatst gaan worden. Nu moet het eerst drogen om daarna met chaux (kalk) aangesmeerd te worden. Het resultaat is boven verwachting. Binnen hebben ze bij wijze van lei een oude eikenhouten balk geplaatst, dat was een verrassing, echt heel mooi. Ik geniet van dat vakmanschap! En tussen de middag hadden we zo'n Frans tableau vivante in de boomgaard met stokbroodetende fransen (natuurlijk in blauwe overall) met ieder hun eigen Laguiole mes, dikke hompen paté en...water! Geen wijn, want zo'n gat maken is natuurlijk wel precisiewerk, wat wil je? 

1 opmerking:

  1. Wouw, wat mooi zeg! De deur, bedoel ik.
    Want je hebt geen close-up van de jonge goden geplaatst.
    grtjs, Eveline

    BeantwoordenVerwijderen