Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

vrijdag 8 april 2011

Druk zwaluwverkeer.

Twee weken geleden zagen we de eerste boerenzwaluwen bij ons in de tuin. Zij gebruiken ieder jaar de stal om hun nest te maken of te hergebruiken. Het is een gekwetter van jewelste daarbinnen en een heerlijk optimistisch en doenerig geluid, als ik in de tuin aan het werk ben. En dat zijn we deze week volop. Het is al dagen 24 graden met veel zon, dus willen we alleen maar buiten zijn! Maar in april is er ook heel veel te doen. Onze kat Jules verhuist mee naar ieder tuinklusje wat ik doe en vleit zich daar ter plekke neer, meestal in een gefilterd stukje zon op het gras. Dan moet er eerst wat gewassen worden, pootje hier, oortje daar en dan gaat hij liggen kijken naar me of een dutje doen. Hij wel! Du moment dat ik daar vertrek, hobbelt hij vrolijk mee naar het volgende plekje. De lieverd.Niet zelf gefotografeerd, ze zijn me steeds te vlug af...
Maar de zwaluwen (les hirondelles) hebben natuurlijk ook zijn aandacht! Af en toe waagt hij het om op de halve staldeur te springen, want al dat gekwetter betekent... lekkere hapjes! En straks kukelen er natuurlijk (!) ook jonkies uit een nest en heeft hij weer een mals hapje te pakken. Maar de zwaluwen laten hem zover niet komen. Ze starten duikvluchten over hem heen met 4 of 5 vogels tegelijk (wat een teamwork) als hij ook maar in de buurt komt van de staldeur. Ze vliegen zo snel en maken zo'n lawaai, zeer effectief! Hij haalt het dan voorlopig niet meer in zijn hoofd... Over het torenvalknest twijfelen we. We zagen een hele grote zwarte vogel vlakbij het nest en de valken maakten een ongelofelijke herrie. Een kenner hier dacht aan een raaf en we hadden een vermoeden dat het nest was leeggeroofd. Maar nu zien we het paartje af en toe weer in en uit de nis vliegen...Wat me bezighoudt is of mevrouw torenvalk opnieuw eieren legt?
De zanglijsters hebben hun intrek nog niet genomen in hun oude nest, afwachten maar...wat een fantastisch seizoen toch, de lente!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten