zondag 20 maart 2011

Bric à brac in Le Mans

Vandaag was het zover... het eerste zondagse bezoek dit jaar aan de rommelmarkt in Le Mans, met 150 kraampjes. Leuke rit door het lentelandschap (veel bloeiende krentenboompjes, forsythia en magnolia!) en ook om de kathedraal St Julien weer eens te bezoeken, want hij wordt momenteel van top tot teen gereinigd.



We bezoeken eigenlijk nooit rommelmarkten in grote steden en vandaag bleek dat we dit ook veel minder leuk vinden. Het aanbod is er stadser, veel CD's, DVD's, kleding en sportattributen...niets van onze gading. De rommelmarkten in dorpjes bieden vaker meubels en serviezen aan en oud gereedschap. Ook veel rommel, maar de kans op een leuke catch voor ons is daar veel groter.

De kathedraal wordt prachtig! Wat een verschil in sfeer als al het zwart geworden kalksteen weer langzaam blond kleurt!
Arme kerk! Hij is sinds de bouw in 1056 talloze maken van vorm veranderd. Iedere nieuwe bisschop wilde er zijn stempel op drukken, hup zijgevel eraan, hup middenstuk eruit....Nog een wonder dat de meeste onderdelen redelijk goed bij elkaar passen en het niet een soort van ratjetoe geworden is. Maar wellicht voor een kenner wel? Wat mij vanmiddag in de kathedraal trof was het zonlicht wat door de gebrandschilderde ramen met intense kleuren op de schone kalkstenen pilaren scheen. De zachte kleuren in het contrast met de harde steen...mooi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten