Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

maandag 10 juni 2013

Le Cave du Perche

Voor de kookweken - die ik twee keer per jaar geef - betrekken we onze wijnen al jaren van de Cave du Perche. Het is een regionale wijnwinkel met twee vestigingen, eentje vlakbij in Bellême en de andere in Nogent le Rotrou. We werden hierop door onze franse lerares Daniëlle attent gemaakt. Deze winkels verkopen wijn geleverd door de wat kleinere, maar eveneens uitstekende wijngaarden/boeren die niet het volume kunnen leveren voor de supermarkten.
Goed en betaalbaar, alhoewel je hier natuurlijk ook uit je dak kunt gaan qua prijs. Een week vóór de kookweek lever ik mijn weekmenu in - natuurlijk in het Frans - en zoeken zij daar heerlijke wijnarrangementen bij uit. Altijd verrassend! Ze leveren ons wijn-spijscombinaties op die we zelf niet zouden (durven) kiezen. Meestal erg lekker, soms super, een enkel keertje kunnen we de combinatie niet begrijpen noch waarderen. De eigenaresse Pascale (hieronder met Ton), verzorgt deze arrangementen en levert ze af in Bellême, waar we ze ophalen. Soms spreek ik haar in de winkel via skype voor een advies wat de caviste aldaar (Isabelle) ons niet kan geven. En passant, haar laatste uitstekende advies was een rode Menetou Salon bij zalm en croûte, een heerlijk lichte, doch zeer smaakvolle rode wijn bij vis, parfait!
Nu maakten we voor het eerst 'en directe' kennis. Ze vertelden ons over een proeverij in haar winkel op 14 juni, met als thema: alles over de Pinot noir. Dat hebben we geboekt, lijkt me enorm leuk en ik hou ook nog eens ontzettend van deze soort wijn! Vast en zeker goed voor een blog volgende week...
Ook hebben we besproken of we met een kookgroep tijdens zo'n lekkerbekken-week ook een privé-proeverij bij haar kunnen komen volgen, waar zij voluit 'possible' op antwoordde. Inspirerend én verdiepend dit bezoek, want in de rit terug naar huis bedacht ik dat ik rondom zo'n thema als voor- en najaar ook samen met haar nog beter kan zoeken naar recepten die de wijnen ondersteunen en andersom. Ton opperde dat het ook voor andere groepen wellicht een leuk uitje zou zijn om dit aan te kunnen bieden tijdens een week; verschillende wijnen proeven, uitleg over herkomst, het maken ervan, de kenmerken etc... met hapjes erbij. Vaak is dat brood met charcuterie (vleeswarenschotels), groentehapjes.
Helemaal gevuld met ideeën keerden we huiswaarts. Wat leuk is het toch 'ons product' zo organisch te voelen groeien... Het is ons werk maar voelt helemaal niet zo.
En óók met een voornemen: minder wijn drinken, maar betere!


Mijn 'huissommelier' en echtgenoot proeft hier een Syrah,
een vaderdag-aanbieding aldaar. Van Pascale moesten we eerst
een rosé proeven om de mond te spoelen, vóór we de Syrah gingen proeven, haha.
Dit excuus had ik nog nooit gehoord... maar lekker waren ze allebei!
Het was rond het middaguur, ze sloegen er flink in, alhoewel het maar 4 kleine slokjes waren.
Wat is er dan zaliger om gewoon even lekker warm te gaan eten, zij het bescheiden...
Ja,... inderdaad, logischer God in Frankrijk!
Antoine et PascalePascale zag op ons visitekaartje Ton staan 
(i.p.v Antoine zoals hij zich hier noemt,
want logischer) en
vertelde ons dat dat een heel goede zet is
want een 'Ton' is hier een naam voor iemand
die bête is, een beetje slecht, breinloos en gemeen.
Tsja... dat is natuurlijk goed om te weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten