Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

dinsdag 4 juni 2013

Bijenzwerm!!

We hadden hele andere plannen vandaag (vieren huwelijksdag) maar de bijen hebben ons de hele dag bezig gehouden... en hoe leuk en verrassend was dat! Tijdens de lunch buiten werden we gealarmeerd door heel veel gezoem op de plaats van de bijenkast. We gingen natuurlijk meteen polshoogte nemen. Rondom de kast zag het zwart van de bijen, een hele kluit! Vanochtend had Ton nog contact met zijn leer-imker om morgen met hem te praten over het eventueel noodzakelijk splitsen van het huidige volk. Geen half uur later was het aan de orde, maar nu ongeregisseerd! Wat te doen? Ton belde met Jean, de imker... Na dit gesprek bleek de grote zwerm (ongeveer 10 - 15.000 bijen) weg van de kast gevlogen te zijn en als bol in een nabijgelegen hoge conifeer te hangen. Advies was om de zwerm daar te besproeien (wegens natte vleugels kunnen ze dan niet goed meer vliegen), de bol er vervolgens met een flinke ruk 'af te tikken' en in een korf te laten vallen. Ze hingen zo ongelukkig in die - voor ons - te hoge boom, we zagen dat niet gemaakt... Helemaal beschermd in bijenkleding heb ik als 'hulp' voor het eerst meegewerkt, hmm, minder eng dan ik dacht en erg leuk. Ik heb de dikke tak 'doorgeknipt' en Ton heeft de tak met de zwerm op een laken op de grond 'afgetikt. Nét naast de korf. Het resultaat was nóg een zwerm in de boom, eentje op het gras en heel veel bijen op het laken. Maar - het belangrijkste van al - waar is de koningin? Zoeken, zoeken, met allemaal zoemende bijen om me heen (maar prikken konden ze me lekker niet) en tenslotte zagen we haar met de gele stip op de rug in de korf. Wat een mazzel! Nu maar hopen dat alle bijen dat in de gaten hebben (haar ruiken) en ook allemaal in de korf gaan. We zijn toen thee gaan drinken en hebben dat vanaf een afstandje helemaal zitten bekijken in de tuin. Geweldig! Na een uur waren ze er bijna allemaal in gekropen, ook de zwerm in de boom en verderop in het gras. High five, we did it! Nou ja, zij dan...
Toen was het wachten op de tijd dat het koeler werd (en de bijen rustiger) en in de korf. Na het avondeten en nieuwe adviezen van de leer-imker, heeft Ton een nieuwe kast in gereedheid gebracht (de groene). Enkele honingraten uit de oude kast heeft hij in de nieuwe gehangen en de oude van 3 nieuwe raten voorzien. Waarom? Dan hebben ze alvast een plek waar de koningin kan doorgaan met eitjes leggen en waar broed in zit (nieuwe bijtjes in wording).Mocht de splitsing/verhuizing niet goed gaan, dan kunnen ze snel zelf een nieuwe koningin maken. Hierna heeft hij de korf voorzichtig naar de nieuwe kast (naast de oude) gedragen en er bovenop gezet (deksel was eraf). Toen het laken erover en nu maar hopen dat in ieder geval de koningin erin loopt en zij haar allemaal volgen. Een half uur later heeft hij er een klap op gegeven, waardoor de hele kluit in één enkele seconde loskomt. Dat vond ik best eng, maar ook dit lukte prima. Tot nog toe lopen ze allemaal door het gewone invlieggat de kast in, in een fors tempo. Het lijkt de vierdaagse wel, zo mooi! 
Wat een avontuur en wat een leerzame dag vandaag...
Nu (weer een uur verder) zien we dat de korf leeg is en zij allemaal de nieuwe kast ingekropen zijn, helemaal vanzelf! Daar sta ik dus versteld van, dat regelt zichzelf.
Morgen gaat Ton met de imker deze belevenissen bespreken. erg benieuwd of we het goed gedaan hebben. Zo ja, dan hebben we vanaf nu twee volken.
Hieronder een impressie van ons bijenavontuur

Eerste schrik...


Zwerm in de conifeer

Leegtikken

Deel van zwerm op het gras


Oude honingraat uit bestaande kast
halen en in nieuwe hangen...

Deze korf zit voor driekwart vol met bijen!


Avondvierdaagse!


Beetje bij-roken om de bijen rustig te maken

Tot de laatste bij toe in de kast, ongelofelijk!

Als fotograaf en hulpje natuurlijk een beetje
 in de schaduw van dit verhaal

Hé, hij mag zich nu echt
imker noemen, vind je niet?3 opmerkingen:

 1. Prachtig en wat interessant allemaal, een hele ervaring rijker en mooi dat het goed is gegaan. Jullie mogen je inderdaad imker en assistent-imker noemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, we zijn allebei trots. De bijtjes gaan goed en zijn druk aan het stuifmeel halen, gebroederlijk in twee kasten naaste elkaar. Beter is:gezusterlijk want allemaal vrouwtjes natuurlijk... Lieve groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Elly en Ton.

  Wat een prachtig verhaal.
  Gefeliciteerd met het 2e bijenvolk.

  BeantwoordenVerwijderen