Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

woensdag 22 augustus 2012

Witte boontjes uit PaimpolDe bonensoort Coco de Paimpol is genoemd naar de streek in Frankrijk (in Noord-Bretagne) waar deze geteeld wordt. Het boontje heeft de benaming AOC verkregen (Appellation d’Origine Côntrolée) en kenners waarderen de groente enorm. Met zijn kastanjeachtige smaak is de Coco aan een tweede leven begonnen in de moderne keuken, mede dankzij de stevige samenstelling en onweerstaanbare geur. Bovendien is de Coco gemakkelijk te bereiden. In de vijftiger jaren werd de groente reeds verbouwd. De grond en het klimaat van de streek Paimpol, creëerden de unieke boon. Telers droegen hun cultuurgeheim steeds over op de volgende generatie...
Augustus is de maand waarop ze in grote getale op de markt komen, dus heb ik ze gekocht voor het diner van vandaag. Omdat ze vers zijn hoeven ze niet eerst in de week te staan zoals bij gedroogde witte bonen! Makkelijk.
Op het volgende internetadres kun je meer lezen over de boon en zijn bereiding...(en ondertussen genieten van het überfranse muziekje erbij, ha ha)
http://www.confrerie-cocodepaimpol.com/Wittebonenschotel met groenten

Nodig
1 eetl. herbes de Provence

500g verse witte bonen (Coco de Paimpol) of blikje
150g gesnipperde ui
4 hele teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels boter
150g gesnipperde groene paprika
250g verse tomaten
2,5 dl kruidige vleesbouillon
peper en zout.

Bereidingswijze
De ui en knoflook zachtjes stoven in de boter tot ze glazig zijn en er dan de bouillon op gieten. Laten opkoken en er de overige groenten aan toevoegen, plus de Provençaalse kruiden. Weer opkoken en er de bonen aan toevoegen, dan gedurende 40 à 50 minuten zacht laten stoven. (Als je een blikje witte bonen gebruikt, ze er de laatste 10 minuten pas in doen). De bonen moeten juist bedekt zijn met vocht. Goed op smaak afmaken met peper en zout.
Lekker met een groene salade en een gebakken worstje!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten