Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

donderdag 9 augustus 2012

'Uitzetting' ringslang

Foppe is aan het blaffen op het terras en ik loop erheen om te kijken wat er is...
Vorige week was er een ringslang in de vijver en ik heb zo'n voorgevoel dat Foppe hem op het spoor is. Het is een blaf van hem die ik ken om mijn aandacht ergens voor te vragen, iets waar hij me voor wil waarschuwen. Hij staat voor de nis onder de barbecue op het terras, dus daar moet het gevaar zijn...;-) Daar houden zich met dit mooie weer vaak padden schuil die 's avonds de warmte van het terras komen opzoeken, dus daar valt voor een slang wat te halen. Du moment dat Ton een doos wegtrekt, schiet Foppe er op af en trekt een ringslang het terras op. En ik eraf, bwah... De slang hield zich stil, alleen het tongetje kwam er af en toe uit. We konden zien dat hij net een muis of pad gegeten had, gezien de bobbel in zijn lijf...We maakten foto's, zodat we hem echt van dichtbij konden aanschouwen. Erg mooi die tekeningen op zijn huid. Ik haalde de hond en katten erbij weg, die er allemaal bij wilden, maar dat vond ik te spannend, toch bang dat ze op een of andere manier gebeten zouden worden. Waarschijnlijk heel naïef van me want in de natuur komen ze hier elkaar vermoedelijk ook tegen, maar dat wil ik even niet meemaken op het terras.
Terwijl Ton op internet opzocht met welke slang we van doen hadden, hield ik de slang vanuit het raam (beetje angstvallig) in de gaten. Gaat hij nog bewegen of niet? Opeens braakte hij de pad uit, die hem kennelijk in de weg zat om te vluchten en glibberde hij langzaam terug naar de nis. De pad leefde, bewoog, lag in een plasje vocht...Die hebben we eerst terug in het water van de vijver gebracht, en hij zwom gelijk weg! Het bleek een ongiftige ringslang (couleuvre), en wordt ook wel tuinvriend genoemd...eh, gezien zijn afmetingen zijn we nog even niet zover. Ik loop doorgaans met blote voeten hier, wiedt onkruid tussen de planten en mijn kleindochter schoof met haar billetjes gisteren nog over het terras... dus hem daar laten zitten is geen veilige optie voor me, onder het mom van not in my backyard, please!
Ton heeft hem daarom zachtjes opgepakt (met een barbecuetool, hihi) in een doos gelegd en 300 m verderop bij de grote visvijver losgelaten. Een heuse uitzetting dus!
En Ton is mijn held voor vandaag!!

Geen appetijtelijke foto, maar in wezen gered door good old Foppe!
1 opmerking:

  1. Great You have a very nice webdesign here on your page i like it very much and have add your blog to my favorites.This is a really excellent read personally, Must admit that you are one of the finest bloggers I ever saw. We truly stumbled about this on yahoo, and im happy Used to do. I’ll definitely be coming back again.
    http://www.dinodierensuper.nl/vijverpompen.html

    BeantwoordenVerwijderen