Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

maandag 28 december 2015

Kachel klaar!

Vandaag hebben ze de kachel geplaatst! Vanaf 8.30 uur waren ze al druk bezig met een nieuwe dubbelwandige pijp door de schoorsteen te maken, waarbij e.e.a. tegenzat, zoals allerlei uitstulpingen in de stenen schoorsteen vanbinnen, waardoor de nieuwe roestvrijstalen pijp (met iets grotere diameter) hier en daar vastliep. Uiteindelijk verdween er 8 meter pijp van onderen de schoorsteen in, met veel Frans geschreeuw vanaf het dak naar binnen...
Toen dat gedaan was en aan het T-stuk in de muur verbonden was, gingen ze aan de gang met een gat boren in de buitenmuur die 80 cm dik is. Dit is nodig omdat er dan verse lucht van buitenaf aangezogen wordt de kachel in. Een uur lang denderwerk en heel, heel veel stof. Onze hulp had vorige week net eens lekker alles schoongemaakt... want we dachten dat dit nu achter de rug was. Haar werk werd hiermee onmiddellijk teniet gedaan, aij. Daarna werd de wand achter de kachel en het plafond erboven afgewerkt met gipsplaat wat bestand is tegen vuur. Het was allang etenstijd geweest en ze bleven maar bezig... heel onfrans wel! Om 16.00 uur heb ik een pizza voor ze gebakken met koffie, wat ze erg 'gentile' vonden, maar niet nodig. 
Tegen vijven werd onze kachel naar binnen gereden, 100 kilo, en op zijn plaats gezet en daarna werden er 18 grote stenen in gehesen, goed voor 150 kilo en véél warmte! Dat zijn een soort van spekstenen maar die zitten aan de binnenkant van de kachel en worden door het vuur in de kachel verwarmd en geven die warmte nog lange tijd daarna af. De kachel zelf geeft natuurlijk ook confectiewarmte af. Om precies zeven uur verdwenen de monteurs nadat ze de kachel hadden aangestoken en ons daarbij veel instructies hadden gegeven. Ik heb door de dag heen een reportage gemaakt die jullie hieronder kunnen zien!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten