Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

donderdag 19 november 2015

Tomettes

Ik schreef al eerder dat we een aantal nieuwe projecten gestart zijn, waaronder ook een andere kachel.
De zeventiger jaren nep-schouw breken we eruit en er komt een moderne kachel in. Vanwege schoonheid dus, maar vooral ook vanwege het rendement én het comfort. We stoken ons een grutje, er gaan kuubs hout doorheen en we halen daar zo'n armetierige 40% warmte uit. Met al die nieuwe hoogrendements-kachels - met ook een veel schonere output - waren we eigenlijk jaren geleden al om...
Maar het plan moest kennelijk nog even rijpen, want nu komen er ook ramen in die muur bij en kunnen we dit project in één keer doen.
Stap 1: de schouw en de oude kachel eruit
stap 2: de muur egaliseren en tomettes op de vloer (plateau) waar de kachel komt te staan
stap 3: kachel laten plaatsen want daar hebben we deze winter dan al profijt van
stap 4: twee ramen laten maken, aan beide zijden van de kachel (maart 2016)


Maar waarom is de titel vandaag dan tomettes?
Onder de vrij moderne en strakke kachel willen we een robuust plavuizen-plateau creeëren, omdat we wel houden van die tegenstelling. Op de zolder van de stal - waar we nooit eerder ingekropen waren - vonden we een hele vloer van die oude franse plavuizen: tomettes. Vroeger ook wel estrikken genoemd. Dat zijn handgebakken tegels 13 x 13 die je overal in boerderijen ziet. Onze vensterbanken zijn er ook mee gemaakt. Die op de zolder zijn vermoedelijk al twee eeuwen oud...
Ton heeft er vandaag zo'n 100 van de vloer gebikt, niet zo moeilijk uit het leem, en ze twee aan twee schoongewreven. Ik heb ze afgeboend en nu liggen ze te drogen. Fijn dat we iets kunnen verfraaien met materiaal wat hier al zo lang ligt en hergebruikt kan worden! Dan zijn we wel in ons aardse element; werken in de krochten van een gebouw (met heel veel spinrag, brrr), deels in de regen, lekker vies worden en daarna in bad. Wie schreef hier gisteren immers over 'landen'? 
Ik vraag me overigens wel af waarom er redelijk mooie tegels liggen op een zolder van een stal, die (nu) vrijwel niet toegankelijk is? Sliepen daar soms veldarbeiders in de zomer? Lag er fruit te drogen of hingen er hammen?
Kortom, veel mijmeringen tijdens dit werk... maar een heerlijke en nuttige dag!
zolder van de linkerstal, waar de oude tomettes lagen
(en nog een heleboel liggen, kriebel, kriebel)

leem en kalk eraf schuren

door het gat in de vloer naar beneden
en in de kruiwagen verzameld, stuk of 100


stenen schoonmaken

Hier liggen ze te drogen....Mijn handen jeuken, maar het is een schuur, geen beginnen aan!
Dit wordt 'm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten