Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zondag 7 juni 2015

Het grote genieten!

GG, zoals mijn lief pleegt te zeggen... 
De zes vrouwen van de kookclub 'Het Damesdiner' zijn hier vanochtend na vier verrukkelijke dagen helaas weer vertrokken. Verrukkelijk in de zin van samen op een relaxte manier heerlijke en bijzondere gerechten klaarmaken, in de zin van gezelligheid, van het samen genieten van alle dagen prachtig zomerweer en van de afwisseling... fijne gesprekken aan tafel en ook gillen van het lachen.
Want deze keer draaide het niet alleen om koken, maar hebben we ook een hele mooie tuin bezocht (La Mansonière), een Cidrerie, buiten de deur geluncht en een ochtend op de markt in Nogent le Rotrou doorgebracht. Kijkend, shoppend en genietend op een terras.
Hoogtepunten waren dagelijks natuurlijk óók de gezamenlijke maaltijden, buiten in de tuin, waar Ton ons fêteerde op een assortiment aan wijnen (zie vorige blog). Ondanks dat ik dit kookweekend begeleidde, voelde het op zulke momenten ook voor mij als vakantie!
Een zeer culinair moment maakten we op vrijdagavond mee. Als dessert had ik een uitgebreide kaasplank met drie bijpassende wijnen op het menu gezet, niet ingewikkeld en ronduit feestelijk. De Fransen drinken vaak een goede rode wijn bij de kaas, maar een sommelier zal je bij elke kaas een ander wijnadvies geven. Zo komen de kaassmaken - die al zo gelaagd van zichzelf zijn - nóg beter tot hun recht. Een waar smaak-avontuur, wat ik graag eens met kookfanaten wilde beleven! Bij de zachte en jonge kazen zoals de ´jeune´ Crottin de Chavignol en Chaource serveerden we een Chardonnay, bij de Tomme de Savoie en Livarot een Chinon en bij de pittige Bleu de Causses een Sauternes uit 2009, vergezeld van notenbrood en cidergelei.
Boeiend om dat alles bij elkaar te proeven en iedereen vond het erg lékker!
En na dit feestje even terug naar af en balansdagen houden, tsja...Blij met de fantastisch gelukte Paris-Brest
 (soezenring met vulling van mokka-parfait)

Laatste avond, plat de résistance:
huisgerookte zalm en strudel van courgette

Veel werk maar héérlijk:
verfijnde amuse van biet met room,
dille, sesamstengel

keukenbrigade 3-7 juni 2015

Druk met voorbereiden diner...

een allemachtig lekker taartje als dessert: een amandel-(verse)kersen-clafoutis

kaas-wijn-avontuur...

Aankomst met cider en Tarte Tatin

La Mansonière in St Ceneri le Gerei
Choucroûte de la mer... zuurkoolschotel met vis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten