maandag 28 mei 2012

Normandische bisque!

Het is echt een dag om een smakelijke vissoep te maken en dan bedoel ik een Normandische bisque, gemaakt van hoofdzakelijk garnalen. Het is eventjes een karweitje om de crevettes te pellen, maar dan heb je ook wat...
Die zoete geur en prachtige rode kleur van een schaaldierenbouillon, hmmm, ik doe er een moord voor.



Ik serveer er een rouille (hete knoflookmayo) bij, natuurlijk fait à la maison! Met een vers stokbrood en een witte wijn erbij kan deze avond niet meer stuk.
De Fransen besmeren een stuk stokbrood met rouille, leggen dat onder in hun soepkom en schenken er dan de bisque over, t'is wat je wilt...
Bon appétit!







Normandische bisque
1 eetl olijfolie
750 gr middelgrote garnalen, gekookt en ongepeld
2 uiten gesnipperd
1 wortel in plakjes
2 stengels bleekselderij, in plakjes
snufje chilivlokken
4 eetl citroensap
1 eetl tomatenpuree
1 bouquet garni (peterselie, laurier en tijm  samengebonden tot een boeketje)
80 gr boter
4 eetl bloem
60 ml Calvados ( of cognac)
zeezout (Fleur de sel) en versgemalen zwarte peper
50 ml slagroom

Bereidingswijze
Pel de garnalen (haal ook de zwarte darmkanaaltjes eruit en gooi deze weg!) en bewaar de koppen en schalen.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en voeg de garnalenkoppen en - schalen toe. Bak ze op hoog vuur bruin, terwijl je steeds roert. Zet het vuur lager en voeg nu uien, wortel, selderij en chilivlokken toe en bak 6-8 minuten tot alles gaar is. Voeg 2 liter water toe, 2 eetl citroensap, de tomatenpuree en het bouquet garni. Breng dit aan de kook en laat zachtjes 30 minuten koken. Zeef daarna de soep boven een grote kom door een met kaasdoek beklede zeef. Smelt dan de boter in een grote pan en maak een roux door de bloem erdoor te doen en te blijven roeren tot deze goudbruin is (dan is het meel gegaard). Voeg de helft van de garnalenbouillon toe tot de soep iets gebonden is. Daarna de Calvados (of Cognac) en de rest van de bouillon. Breng verder op smaak met zeezout en peper. Voeg dan de room en het resterende citroensap toe ( proef eerst of dat nodig is) en tot slot de garnalen. Verwarm nog 1 minuut tot de garnalen warm zijn maar niet gekookt, want dan worden ze taai. Hou er rekening mee dat ze tijdens het opdienen in de hete soep nog verder garen!
Serveer direct.

Rouille
Maak mayonaise (of gebruik goede uit een pot) en voeg behoorlijk wat geperste knoflook en sambal of harissa (Oosterse hete tomatenpasta) toe. Hoe je het precies maakt kun je in mijn receptenboek vinden op onze site:  www.lasauvagere.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten