donderdag 6 november 2014

In 1869, de eerste geboorte hier...

Via Gilles, nos ami Français (en locoburgemeester in ons dorp geweest), zijn we in het bezit gekomen van een kopie van een geboorteakte van de eerste vastgelegde geboorte op La Sauvagère in... 1869! Het was een jongetje, de datum is 1 januari en hij is om 23.00 uur geboren. Zijn naam is Georges Ferdinand Domin. Zijn vader heette Ambroise Bartholemi Domin, was 28 jaar, van beroep landbouwer en getrouwd met Louise Augustina Groseil, 20 jaar, ook landbouwster en samenwonend op La Sauvagère, Bellavilliers. Bijzonder is dat er in de akte ook de gegevens van beide grootvaders worden genoemd, die beide getuigen (témoins) waren - de volgende dag - bij deze geboorte-aangifte. Aan vaders kant is dat grand-père Domin, 62 jaar oud, wonend in de directe omgeving van la Sauvagère, aan moeders kant grand-père Groseil, 55 jaar oud wonend een dorp verderop, Le Pin la Garenne. De akte lijkt ondertekend door 3 partijen, waarbij de naam Groseil (moederskant) wat onbeholpen, groot en onjuist geschreven is namelijk Groleis. Opmerkelijk wel dat deze landbouwers kennelijk konden schrijven of misschien alleen hun naam? Had ik niet verwacht in dit gehucht met vermoedelijk weinig tijd en middelen voor onderwijs in die tijd.








Dit schrijvend ga ik mijmerend terug in de tijd. De vader Ambroise had met zijn bruid dus op 28-jarige leeftijd al een eigen boerenplaats of werkte hij hier als knecht en woonden ze in? Louise op haar twintigste een baby, beide werkend op het land. Was er in die tijden een vroedvrouw bij of nam de moeder van de kraamvrouw die plaats in? Ook ben ik nieuwsgierig naar hoe La Sauvagère er toen heeft uitgezien! Met velden eromheen die geploegd werden? Modder rondom het huis, dieren? Vermoedelijk het huis ook nog veel kleiner, want onze longère (langgevelboerderij) lijkt te laten zien dat er steeds stukken zijn aangebouwd. We hebben binnen dus een aantal muren van 70 cm dik, die eens buitenmuur geweest moeten zijn.

In ons gemeentehuis hangt een plattegrond van Bellavilliers uit 1811. De wegen lijken nu anders te liggen (gezien de bocht), er was een meertje op ons land, de gebouwen lijken ook op een andere plek te staan? Enfin, de volgende stap is naar het kadaster in Alençon, voor hopelijk meer en vroegere informatie. Fascinerend, wat een levens er allemaal zijn geleefd op deze plek. Door zo'n akte voel ik me daar dan weer even dichterbij. Merci Gilles!


plattegrond uit 1811, Bellavilliers





2 opmerkingen:

  1. hoioi Elly

    3e poging. ( heb t nu door)...leuk om dit verhaal te lezen....ik volg u !! X Martha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Martha, leuk dat je mijn blog nu volgt, x

    BeantwoordenVerwijderen