Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

vrijdag 21 november 2014

Le Bojo est arrivée!

Traditioneel wordt op de derde donderdag van november de Beaujolais Nouveau (in Nederland geheten primeur!) gepresenteerd. De Fransen korten de naam af met Bojo! Deze wijn komt uit de buurt van Maçon (Zuid-Bourgogne), wordt van de Gamaydruif gemaakt en kent een andere persing en gisting dan andere wijnen. De Beaujolais Nouveau vormt ongeveer éénderde (= 30 miljoen flessen!) van de gehele Beaujolaisopbrengst. Direct na de oogst worden de trossen met stelen en al in grote kuipen gedaan. De onderste druiven worden door dit gewicht licht gekneusd waardoor er sap en dus ook gisting ontstaat. Bij deze gisting ontstaat koolzuurgas (macération carbonique) wat naar boven borrelt en daarbij druk op de andere druiven zet. Door deze druk gaan de bovenliggende druiven van binnenuit gisten (dus zonder zuurstof erbij) en daardoor behoudt de Beaujolais Nouveauwijn die fruitige smaak waar zij zo bekend om staat! Na deze koolzuur-inweking wordt de wijn afgetapt en het residu alsnog geperst en erbij gevoegd. Dan vindt nog een laatste gisting plaats (macération lactique) en wordt de wijn gebotteld én gedronken, krap zes weken nadat de druiven geplukt zijn! Dit kan eigenlijk alleen met de Gamay uit de Beaujolais, omdat andere wijn direct na de persing nog stijf staat van de tannine en eerst nog op vat zachter moet worden.  De primeur wordt dus altijd jong gedronken. Omdat door dit gistingsproces de weinige tannine ook nog eens wordt afgebroken ervaren mensen dit als lichte wijn. Andere bekende Beaujolaiswijnen die wél bewaard kunnen worden (andere 2/3 deel) zijn o.a. de volgende crus: Fleurie, Morgon, Juliénas, Chénas, Brouilly, Moulin-à-Vent...
De beoordeling van de Beaujolais 2014 is vooralsnog goed, zo ik lees... het voorjaar is goed begonnen, waardoor de bloei voorspoedig verliep. Het matige zomerweer heeft de druiven niet verdroogd en de superlange najaarszon heeft het beste werk gedaan!


Toen ik gisteren in Mortagne boodschappen deed stond het overal aan: vandaag de komst van de Beaujolais Nouveau!! Veel restaurants serveerde die dag een stoofpotje (vaak Boeuf Bourguignonne) met deze wijn geserveerd. Het is hier traditie. In Nederland vinden veel mensen de beaujolais een babywijn, dat vond ik zelf ook. Wetend dat dit de enige wijn is die je meteen kan drinken, met niet teveel pretenties, doe ik graag een glaasje met deze traditie mee. 
Ik kocht dus een fles die nu klaarstaat (lekker koel) om vanavond bij het diner samen met mijn vader te gaan opdrinken... wat we erbij eten? Witlof met ham en kaas met een pastinaakpuree erbij. Lekker herfstig en - vooruit dan maar, het weekend staat voor de deur - een zelfgemaakt crème bruleetje toe...Geen opmerkingen:

Een reactie posten