vrijdag 13 juli 2012

Boerenkip!

Bij de marktboodschappen van gisteren was ook een boerenkip van het vrouwtje waar ik ook altijd mijn eieren koop.
Je begrijpt, die stond vandaag op het menu. Toen ik ging koken maakte ik de zak waarin hij zat verpakt open en daar zat tot mijn verbazing een HELE kip in, dus met nek en hoofd en de schoongemaakte maagjes, levertjes netjes los in de holte. Nooit meegemaakt...YEG!! 
Voordeel was dat ik nu eens rustig naar die rode 'lellen' kon kijken, mooi!




Met behulp van mijn vader - die hier deze week te gast is - heb ik het kippenhoofd eraf gehakt en aan de poezen gegeven en heb ik de kip op een landelijke manier bereid. Eerst gekruid aangebraden en daarna in de braadslee met allerlei groenten eromheen (en besprenkeld met een glas witte wijn) daarna 1,5 uur in de oven op 175 graden. Met nieuwe aardappels, pompoen, wortel, paprika, sjalotten, en verse kruiden zoals rozemarijn en knoflook. Het was heerlijk en mijn vader benadrukte dat natuurlijk op zijn Zaanse manier:"Als het buikkie vol is, kan het hooffie weer denken..."



2 opmerkingen:

  1. Handig die ervaring met hele kippen en hoofden afhakken; nog even en je mag bij ons verder komen oefenen!
    De abrikozenjam was héérlijk overigens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hebben het wel over een dooie kip, he, Eveline....

    BeantwoordenVerwijderen