Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zaterdag 16 juni 2012

Welkom bijen!

Vanochtend was het zover, na koortsachtig overleg de afgelopen dagen, was het beloofde bijenvolk klaar voor vervoer. De imker c.q. bijenleraar van Ton - die 30 km verderop woont - heeft verschillende bijenvolken en eentje daarvan hebben wij van hem gekocht. Hoe duur zal dat zijn, vraag je je misschien af? € 50 Koopje!
De kleine bijenkast, la ruchette, stond al een paar weken in zijn tuin en nu (gevuld)  dus in de onze!


Het moment suprême! Ton opent de gleuf, nadat de kast en de - naar schatting 5000-7000 bijen - een half uurtje rustig op zijn plaats heeft gestaan na de rit. Zie Ton aan het werk met blote handen, de bikkel!
Ton heeft ze eerst even 'berookt' (lees: licht bedwelmd, met de roker bovenop) zodat ze minder paniekerig op deze 'ontvoering' reageren. Meteen kwamen alle dames uit de kast ;-) Werkbijen zijn altijd dames, de darren (mannen) zijn er alleen om de koningin te bevruchten.Foppe hield het allemaal goed, maar wel van een gepaste afstand in de gaten! Bijzonder want hij loopt altijd aan de zij van Ton. Verstandig van hem en toch was hij vandaag het eerste slachtoffer (en hopelijk laatste), in zijn rechteroor gebeten door een bij. Bij een aai over zijn bol kwam er een klaaglijke gil. Zielepoot! 
Zoals je ziet hebben we voor de kast een cirkel gras weggehaald voor een border vol lavendel. Daar kunnen de bijen dan vanuit hun veldvluchten op neerstrijken voor ze de kast ingaan en zo hun laatste gift stuifmeel en nectar tot zich nemen... En, er lopen daar geen mensen!
Op naar de eerste pot honing!! 
Zullen we dan ook maar een beer nemen?

2 opmerkingen:

  1. Wauw! Dat de bijen er dan echt gekomen zijn! Wel zielig voor Foppe dat hij gestoken was, misschien moet hij ook zo'n speciaal pak aan? :) Ik hoop dat ik ze volgende week zelf kan aanschouwen!

    Groetjes,
    Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Leontine, ik zie het werkelijk helemaal voor me, Foppe in zo'n pak! Blaffende imkers bijten niet...gr Elly

    BeantwoordenVerwijderen