Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

donderdag 12 januari 2012

La galette des Rois

Deze taart wordt in Frankrijk gegeten als het nieuwe jaar aangebroken is. Je ziet ze vanaf Kerstmis overal bij de bakkers en de supermarkten. Omdat hij alleen tijdens deze tijd verkrijgbaar is wordt er door iedereen naar uitgekeken. Het is een bladerdeegtaart gevuld met een amandelspijsmengsel, die traditioneel wordt geserveerd met een gekoelde rosé-bubbel. In de amandelspijs bevindt zich een fève (boon) vaak in de vorm van een porseleinen figuurtje. Vermoedelijk vergelijkbaar met onze vroegere traditie van een cake/koek op 6 januari (Driekoningen), gebakken met een koffieboon erin. Wie het stuk trof met de boon erin was in ieder geval binnen het gezin: Prins Carnaval.
Als je hier de fève treft krijg je een kroon op en ben je Roi van de dag...
Dit trof mijn partner op onze nieuwjaarsreceptie in Bellavilliers, afgelopen zondag. Daar zat hij na de speech van de burgemeester met een kroon op (en bijna ook een kroon minder vanwege het hardplastic deux chevauxtje in zijn stuk galette waarop hij beet).
De burgemeester sprak o.a. over de 3 overledenen en 2 geboortes en 3 huwelijken in het afgelopen jaar in ons dorp, relatief veel gebeurtenissen voor een dorp van 165 inwoners!
Maar ook over het beoogde betere bereik voor mobiele telefonie en mogelijk glasvezelkabels die tussen nu en 10 jaar zullen worden aangelegd...
Nog even geduld  dus en de taart...dat was voorlopig de laatste zonde en het echt helemaal waard, zo lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten