Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zondag 9 oktober 2011

Boodschappen doen

Fransen lijken een aangeboren liefde te hebben voor voedsel, eten en koken! Er wordt hier niet voor niets gezegd: of je éét met Fransen of je práát over eten met Fransen... Kortom, eten staat hier altijd centraal. Of je nu de klusjesman, loodgieter, postbode of de man van de sleepdienst spreekt, binnen vijf minuten gaat het over eten, écht waar! Als kok vind ik dat heerlijk en ze zijn altijd bereid me een tip of recept te geven, zeer aimabel!

Boodschappen doen is hier ook van een andere orde. Waar ik in Nederland nog wel eens gehaaste mensen zie in de supermarkt, tref ik hier vaak discussiërende mensen; "Zullen we het weekend dit of dat en wat drinken we daar dan bij?" Op de markt is dat nog veel sterker, omdat de markt in Frankrijk - in tegenstelling tot Nederland - een verzameling van kwaliteits - en streekproducten is. Hier ga je juist voor bijzonder voedsel naar de markt, die dan ook echt duurder is dan de supermarché.
Bij de kaaskraam wordt elk stukje kaas zorgvuldig uitgezocht, soms geproefd...en de rij wachtenden luistert en geniet mee. Geen teken van ophaasten of ergernis, wellicht ook not done hier om dat te laten blijken. Adorable...

Als ik door Bellême rijdt - dichtbijzijnde kleine dorp met winkels - tref ik naast de twee grote supermarkten, 3 slagers, 2 traiteurs, verschillende bakkers annex patisserieën/chocolatiers, rôtisseries (gebraden vlees), fromageries, poisonneries, groenteboertjes en 2 cavistes...allemaal specialistische winkeltjes. Ook op zondagochtend zijn deze open, nét als de marktkraampjes. Het is er gezellig druk, verse broodjes en taartjes voor in de ochtend, vers vlees voor de lunch, een mooie wijn om te drinken of om mee te nemen, samen met een bosje bloemen. Ik vind dat er altijd relaxed uitzien. Je hoeft niet al zaterdag alles van tevoren te plannen en in te kopen maar doet het op weg naar je bezoek...of nét voor je gaat eten. Alles kakelvers.
Samenzijn gaat hier dus nooit zonder eten. Dat is waar ik zo van hou hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten