zaterdag 15 oktober 2011

400 flessen Jus de pommes!!

Vandaag was de grote appelpersdag. Ton, Hanne, Eveline en Johan vertrokken hier met 800 kg appels en keerden 5 uur later terug met 400 flessen sap! Ongekend, wat een hoeveelheid. Een aanhanger vol met kratten flessen, nog heet van de pasteurisatie...Eentje tijdens de reis gebroken, maar voor de rest, onovertreffelijk heerlijk! Deze appelperserij gebeurt in een fabriekje dichtbij Preau, dat doordeweeks commercieel werkt en in het weekend -tijdens de herfstweken - hun apparatuur beschikbaar stelt voor particulieren.

Hieronder een korte impressie van hoe dat in zijn werk gaat:
Het begint met het schoonmaken van de flessen...

Appels op de band, die daarna worden gecrushed
Ongeveer 10 frames op elkaar gaan dan onder de pers en onderuit de kraan stroomt dan de verse appelsap. Hier hebben Eveline en Johan 20 liter van in een Jerrycan gedaan om cider van te maken. De rest is verhit tot 80 gr (pasteurisatie) en is door onszelf afgevuld in flessen. Omdat de sap gepasteuriseerd wordt is hij 2 jaar houdbaar.




Warm klusje, al die flessen vullen met de hete appelsap en met een kroonkurk afsluiten.

Kroon op het werk wordt nog het etiket ontwerpen en op de flessen plakken...

Maar nu voelen we ons dus heel erg rijk, met 140 flessen op de plank, bio-sap van eigen bodem voor een heel jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten