Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

woensdag 4 mei 2011

Kookweek in volle gang!

De eerste kookweek van het jaar is van start gegaan en - mag ik wel zeggen -  in volle gang. Er wordt gesneden, gekookt, gewassen, geprutteld dat het een lieve lust is! Het weekend ervoor wanneer ik zoveel mogelijk inkopen doe is trouwens voor mij ook al een feestje! Zie boven mijn markt-mand... De belangrijke voorbode voor een mooie week.
We combineren - op wens - deze kookweek ook met veel uitstapjes in de omgeving; de boerenmarkt in L'Aigle, de geitenskaasboerderij en de cidrerie en morgen de markt en wijnwinkel in Bellême. Over wijn gesproken...
De week voorafgaand aan de kookcursus lever ik mijn Franse weekmenu in bij de caviste (eigenaresse wijnwinkel) en zij zoekt bij de voorgerechten, hoofdgerechten en desserts passende wijnen. Al etende en drinkende maken we zo een soort van 'wijnreis' door Frankrijk. Je begrijpt dat een franse caviste alléén maar wijnen uit eigen land aanbeveelt ;-)
En ook deze week zijn ze weer super en verrassend en héérlijk bij onze zelfgemaakte gerechten. Aan tafel vormt dat een soort extra beloning! Wat we zo allemaal gemaakt hebben?

Tarte Tatin van kerstomaat


In ons lentemenu ontbraken lamskoteletjes natuurlijk niet waarbij we een 
Tomatenclafoutis
sjalottencompôte maakten, vergezeld van een brandnetel-kaas-taartje (waarvoor de ingrediënten hier in overvloed aanwezig zijn!), huisgerookte zalm met cidersaus (heel Normandisch). Vanzelfsprekend veel oefenen met crème brulee en aardbeiensouffleetjes en als sluitstuk op donderdag een heuse meringuetaart met aardbeien en slagroom...Tussendoor doen we een gewone Tarte Tatin...  Er was al even preventief gelijnd door de deelnemers, maar we zorgen ook dat de hapjes klein zijn, zodat er veel geproefd kan worden en we liefst niet vol raken! Ook echt uit deze streek was de millefeuille camembert, een kaasje in lagen gesneden en vervolgens gevuld met appel gestoofd in calvados en afgemaakt met walnoot. Hierbij dronken we een donkere, fruitige doch heel droge rosé uit de Bordeaux, zalig!
Kortom het is met fijne cursisten weer volop genieten hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten