Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

woensdag 19 januari 2011

Een cassouletdag!

Vandaag was het weer guur in Bellavilliers en écht tijd voor een lekkere bonenschotel. Voor de Fransen is dat natúúrlijk hun onvolprezen Cassoulet.  Geen eenpansgerecht is hier zo beroemd als deze...


De bonenschotel heeft zijn naam te danken aan de aardewerken schaal waarin hij wordt bereid: de casolle. Een vuurvaste schaal met een wijde opening voor de zo belangrijke dikke, krokante korst!
Het verhaal gaat dat destijds (1400) in de 100-jarige oorlog (Engeland-Frankrijk) het dorp Castelnaudry belegerd en omsingeld was en binnen de stadsmuren het eten bijna op was. Alle stedelingen brachten hun laatste restjes bij elkaar en maakten er één pot van: cassoulet. Dit gerecht  gaf hen zoveel energie dat zij de Engelsen die dag nog konden verjagen...ah, de Fransen en hun triomphen! Alleen al daarom eten ze het tot op de dag van vandaag!
Ik heb het vandaag gemaakt en we hebben er zeer van genoten! Eigenlijk moet je op zo'n dag wel stallen hebben uitgemest en niet achter de PC hebben gezeten zoals ik, want 'vullen' doet het!
Als je het ook wilt maken, kun je het recept voor cassoulet vinden in mijn receptenboek op onze site http://www.lasauvagere.nl/
Bon appetit!

1 opmerking:

  1. Wat een lekkere recepten heb je staan in je receptenboek! Ik zit te watertanden. Ik ga er zeker een aantal maken, zoals de geitenkaas, peer, walnotendip, de hummus en de witlofschotel. De cassoulet klinkt ook goed trouwens. Ben zelf nu een walnoten/koffiecake aan het bakken, geinspireerd door het boek 'de koekjesclub'.
    grtjs, Eveline

    BeantwoordenVerwijderen