Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

donderdag 6 januari 2011

Boudin blanc maken met Jean-Marc!

Jean Marc brengt altijd ons haardhout en geeft ons vaak advies bij klussen aan en om het huis. Hij bood me in december aan – toen hij zijn kerstvoorraad worstjes ging maken - me te leren hoe men boudin noir (bloedworst) of boudin blanc (melkworst) maakt. Dat liet ik me geen tweede keer zeggen!
Op de bewuste maandag bracht hij melk, groente en kruiden mee en daar heb ik 2 dagen lang een soort kruidenmelk van getrokken, verwarmen, afkoelen, laten staan, weer doorkoken etc. De melk gaat heel gekruid ruiken en dikt wat in…
Twee dagen later kwam Jean-Marc weer langs en hebben we de klus verder geklaard. Ik heb varkensvlees gemalen, deze vermengd met de gezeefde kruidenmelk, zout, peper, zout en port erbij gedaan en dit mengsel licht gebonden met een klein beetje aardappelzetmeel.Daarna hebben we dit mengsel in schoongespoelde darmen gespoten en er om de 10 cm worstjes van ‘ gedraaid’. Deze worstjes hebben we kort gekookt. De traditie is om zo’n verse boudin blanc aan te snijden en met een glas wijn te proosten op het resultaat. Intens tevreden dat ik nu zelf ook worstjes kan maken en mee leer doen met de Franse gewoonte om - als er toch een dier geslacht  wordt - zoveel mogelijk van het dier te gebruiken. Weer een stap dichter bij zelfvoorziening. Nu nog een leuk varkentje uitzoeken, grapje!

1 opmerking:

  1. Wat een leuk verhaal!
    Als ik die foto's zie krijg ik meteen trek...

    BeantwoordenVerwijderen