Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

donderdag 9 juni 2016

Toch nog een zwerm...

Ton wordt steeds meer een echte imker. Naast dat we zelf twee bijenkasten hebben staan, logeert er ook eentje bij de buren en eentje bij een andere (weer) beginnende imker in ons dorp. Met zijn bijenspulletje reist hij heen en weer om van alles in de gaten te houden. Zo heeft hij een aantal weken geleden een volk gesplitst, om het natuurlijke zwermen vóór te zijn. Gelukt, nu twee mooie volken, die door hun grootte niet meer zullen gaan zwermen en die we dus niet kwijt kunnen raken. Gisteren werden hij door de pompiers (brandweer/hulpdienst) gebeld met de vraag of hij een zwerm wilde gaan vangen een aantal kilometers verderop. Helaas had die zwerm zich in een grote holle eikenboom genesteld, dus krijg die er nog maar eens uit! Niet dus. Mensen op het platteland lijken zich goed bewust van het belang van de bijen dus een zwerm vangen is een volk erbij voor de bestuiving van ieders fruitboom, nietwaar? Maar een mannetje laten komen die een volk verdelgt, bv vanwege gevaarlijke plek, ja, dat kost ook € 100. Dat zal meespelen in de vraag...
Tijdens onze lunch opeens heftige geluiden vanuit de tuin. Een enorme zwerm rondom de coniferen. Ton schatte hem tussen de 25.000 - 30.000 bijen en vermoedde dat het vanuit zijn eigen kast was. Die hij qua grootte matig inschatte, maar opeens kan zo'n volk enorm groeien en op een warme dag zoals vandaag gebeurt het dan toch! Het zag in ieder geval zwart en wat een luid gezoem! Op dat moment konden we niets doen, eerst moet de zwerm gaan verzamelen (rond koningin) en gaan zitten. Maar hij bleef cirkelen en vloog zo de tuin uit het ruime veld in. Oh, nee...nu zijn we ze kwijt! Ongelofelijk.
Na een snelle boterham ging Ton met Foppe zijn zwerm zoeken in de omgeving, maar nee, hoor, nergens iets gezien of gehoord, jammer.
Kwartiertje later kwam de zwerm in grote getale terug en nestelde zich zoals vanouds in een conifeer, 8 meter van onze eigen bijenkasten. Hij kon hem alsnog vangen. Bijna magisch. Heeft hij hem als het ware naar huis geleid? hoe dan? Met zijn geur? Ton zorgt rond deze tijd altijd voor een reservekast dus we hebben er weer een groot volk bij, klaar in eigen huisje!

De zwerm nat maken, zodat ze in hun val
tijdelijk even niet
kunnen gaan vliegen
(door natte vleugeltjes)

1 opmerking:

  1. Geweldig! Wat een avontuur. Ik vind het wel een hele bijzondere hobby. Ton mag zich gerust volbloed imker noemen.
    Groeten uit Gauchin, Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen