Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zaterdag 5 maart 2016

Plat du jour!

Met enige regelmaat eten we 's middags in een restaurantje in Pervenchères (6 km), wat L'Amande heet. Een eenvoudig tentje, waar lekker Frans gekookt wordt en waar je tussen veel 'werkvolk' het déjeuner gebruikt. Franse werknemers die onderweg zijn of in de buurt aan het werk zijn eten 's middags in zulke restaurantjes. Daar krijgen ze vaak bonnen voor van hun werkgever, dus warm gegeten wordt er! Met als entrée een buffet waar je je voorafje uit kunt samenstellen, een plat wat je kunt kiezen (zie hieronder), een kaasplateau, een toetje en koffie na. En dat alles voor € 13, inclusief een halve liter wijn naar keuze p.p. Hoe kunnen ze het er voor maken?
Deze week waren we er ook en dit was het menu...Wij gingen voor de Tacaud (vis) in een jasje van alufolie en op een bedje van fijngesneden groenten geserveerd. Maar we stelden de eigenaresse natuurlijk de vraag wat voor soort vis een Tacaud is. Witvis, klein, smakelijk...
Tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht toch maar even de wikipedia geraadpleegd. Wat bleek, we gingen een steenbolk eten! Nog nooit van gehoord. Witvis, redelijk stevig en zó lekker gegaard in de basilicumsaus met groenten, dat ik mijn oordeel over wijting-achtigen ga bijstellen. Het was weer zalig!
De "couleur locale" zorgt ook nog voor een lesje Frans: een t teveel bij het woord papillotte (moet zijn papillote) en de poëleé (roerbakgerecht wordt bedoeld) is ook behoorlijk fout gegaan met zijn trema i.p.v. dakje en accent op laatste e! Ik denk dat dat poêlée moet zijn? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten