Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

woensdag 30 maart 2016

Vervolg verbouwing

We zitten in de tweede week. De kopgevel is voor de helft uitgehakt - d.w.z. het slechte voegmateriaal wordt tussen de pierres uitgehakt - en is vandaag opnieuw met chaux gevoegd. Chaux is een mix van kalk en zand. Tussen 8 en 9 uur stonden ze dat met vier mannen te doen. De chaux was veel dunner en meer zalvig dan waar wij mee werkten op zolder. Leerzaam om te zien voor ons! Ze gooiden het erin vanaf hun troffel. OOk de scheur is weer mooi dicht!
Nu, halve dag later - ietsje ingedroogd, wordt het met een troffel en borstel verder uitgeveegd, zodat de pierres hier en daar weer zichtbaar worden.

In de stal vordert het werk ook gestaag. Het wordt allemaal veel mooier dan ik in gedachten had. Verrassing, want dat gebeurt niet zo vaak. Meestal zijn mijn verwachtingen te hoog... Werkenderwijs overleggen de vaklieden met ons, doen voorstellen voor meer authentieke materialen of vormen. Daar zijn we heel blij mee. Ik vind het ook een feestje om ze zo te zien werken op ons erf. Bijna alles gebeurt met de hand! De lateien van kalkzandsteen voor boven de ramen (150 kg) zijn er met drie mannen ingetild, niks geen heftrucks...
De stenen uit de stalmuur worden met kruiwagens naar de vrachtwagentjes gereden. Daar zijn we ook blij mee, want onze grasmat raaakt aardig gemaltraiteerd... Afijn. Dát moeten we er voor over hebben!In het midden van de opening komt een hele dikke poutre, staande eikenhouten balk, waarop weer een dragende balk komt voor de opvang van het dak... We dachten dat de plafondbalken tot in de muur (die nu weg is) liepen, eenvoudigweg konden gaan rusten op een nieuwe balk. Helaas, maar...je kunt immers van tevoren niet in die dikke muren kijken! Nu blijkt dat dit niet zo is, zal dit anders opgevangen moeten worden. De aannemer denkt dat het een hooizolder geweest was, want koeien beneden, dus de draagkracht hoefde klein te zijn. Nog meer verrassingen, we zien nu vroegere openingen in de stal later die later dichtgemetseld zijn.... Zo'n oud huis kent zijn verhalen. Gaaf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten