Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

woensdag 2 maart 2016

Mooi, makkelijk... masterplan?

Ton en ik zijn druk aan het klussen op de zolder. Vorige jaar in de klusweek is de eerste etage (bij de badkamers bij ons meteen ook zoldernok)  voor een groot gedeelte afgetimmerd met gipsplaten, althans de plafonds etc. en gaandeweg hebben wij dat nu afgemaakt. De lastige hoekjes dichtmaken tussen de balken, alles stuccen, schuren, witten. De balken schoonmaken en lazuren... Kortom, een heleboel werk, maar erg leuk!
Ook willen we in deze ruimte meer bergruimte creëren, althans meer mooie bergruimte! Passend in de ruimte. Er staan nu oude Ikeakasten (uit een vorig leven!) maar dat is geen mooie combi met de ruimte én de mooie oude kledingkast die er staat. Toch hebben we veel opbergruimte nodig voor alle dekbedden, reservekussens, bedlinnen etc. We hinken al wéken op drie gedachtes.
Gedachte 1: het is slechts een zolder, waarom veel moeite, tijd en geld steken door zelf een kast helemaal stijlvol op maat te maken of te laten maken? Gewoon mooie ladekasten kopen en neerzetten! Multifunctioneel ook als we die mettertijd (minder gasten) in andere kamers willen gebruiken.
Gedachte 2: àls we iets veranderen, moet het passen in dit 'oude huis', geen concessies meer, waar we later toch weer spijt van krijgen... Gewoon in één keer goed doen, een leven lang plezier van (hoelang is dat dan?)
Gedachte 3: waarom hebben we nog steeds geen masterplan, waardoor we veel kluszaken tweemaal moeten doen of later weer moeten aanpassen qua functie of schoonheid... En als we dat nu nog willen maken, wat is dan ons beginpunt?
Vandaar de titel Makkelijk, mooi... masterplan? Ons thema deze week.
Ooit logeerde ik in Nederland in een oude boerderij die beetje bij beetje door de eigenaren was opgeknapt. Vanuit mijn slaapkamer richting badkamer op een andere gang was het treetje op en af, gedoe, al helemaal 's nachts. Ik dacht toen: als ik ooit zelf zo'n project start maak ik eerst een goed masterplan, waardoor ik dit soort amateuristische overgangetjes niet krijg... Eerst de vloer over de hele verdieping, dan de kamers... etc.
Haha, hoor haar! Op 21 maart dit jaar hebben we ons domein 8 jaar en vanaf het begin weerhielden allerlei zaken ons van een gedegen masterplan. Eerst was er haast dus adhoc oplossingen, toen weinig geld en veel tijd, daarna dan weer veel geld en weinig tijd. En zo gaat het dan door met zaken die onze besluiten beïnvloeden. Bovendien, dat masterplan zat toch in ons hoofd! Vergeet het maar. Dat plan in het hoofd is zeer aan verandering onderhevig... Bovendien zijn er twee hoofden hier, ook niet te onderschatten!
We constateren nu dat we al werkenderwijs veranderingen en verbeteringen hebben gedaan en dat is ook iets wat bij ons hoort. Het is maar goed dat ik boeken van alle jaren heb, waarin we kunnen zien en lezen wat we al allemaal gedaan hebben, want dat is inmiddels een enorme lijst. Best om trots op te zijn. Net zo trots als ik nu op de zolder ben, want die wordt erg mooi!
Jullie houden de avant - en aprèsfoto's nog even te goed... Maar hier zijn er alvast een paar van ons werk de afgelopen weken.

bestaande situatie bovenkant muur
 (soort vensterbank nu)

We hebben de bovenkanten van de muren, waarop het dak rust,
en die rommelig, gruizig en vies zijn,
van een laag chaux (kalk met zand) voorzien
waardoor alles weer vast ligt.
Hier tik ik het overtollige kalk eraf en
maak de rest van de staande muur klaar
voor een eindlaag enduit. Eronder zie je een stuk muur
(voorheen opening hooischuur)
die nog niet opgevuld is,
maar slechts uit gemetselde kalkstenen bestaat.
Dat laten we zo, stukje zichtbare historie!

De chambrette, de ruimte naast de badkamers,
nu wit schoon en ruimtelijk!
(als de klustroep is opgeruimd) Geen opmerkingen:

Een reactie posten