Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

donderdag 20 augustus 2015

La dégustation de vins...

We hebben een heel bijzondere wijnproeverij meegemaakt. Laatst zagen we op de markt in Bellême een jonge, ondernemende sommelier die wijnen verkocht maar ook proeverijen organiseerde. Bij hem op zijn domein maar op aanvraag ook thuis. Interessant! Onder het genot van een piepklein goed klein glaasje wit op de markt (10.30, ach het kán!) wisselden we wat info en elkaars kaartjes uit. Nog diezelfde avond ontvingen we een mailtje van hem, leuk kennis gemaakt te hebben, met zijn website, etc. Onfrans vonden we, meteen voluit PR, maar zo'n ondernemde houding vinden we erg leuk! Hij beschreef wat hij zoal aan proeverijen in de aanbieding had en alles sprak ons enorm aan. Met vrienden hadden we nog wat te vieren, dus maakten we een afspraak op zijn domein voor ons viertjes; dinertje en vijf soorten wijn proeven.
Van tevoren maakten we nog een beetje lacherig grapjes over 'Normandische Attracties' die altijd erg groots gepromoot worden maar toch vaak een beetje tegenvallen... Laat ik het zo zeggen, hier à la campagne zijn de attracties sober en eenvoudig.
Dus we hadden geen al te hooggespannen verwachting van deze proeverij...
Leek dat nou net helemaal niet uit te komen! Het was formidable en in alle opzichten veel leuker dan we ons hadden kunnen voorstellen! In een klein dorpje verderop - Courgeout, 17 km - werden we bijzonder hartelijk welkom geheten door Julien Ménager en hij leidde ons naar een van de ruige schuren (prachtig authentiek, grind op de grond, af en toe een muisje wegkruipend in de gaten van de pierres) op het domein waarbinnen twee tafels feestelijk gedekt stonden. Dat beeld belichaamde in zijn tegenstelling voor mij schoonheid! Een tafel voor ons vieren een eentje van zes voor een gezelschap Fransen. Het ging verrassend vlot van start met twee witte wijnen (Pouilly fumé en Chardonnay) en heerlijke hapjes en een entrée. Daarna volgden nog drie rode wijnen, een kruidige St. Joseph, een côte de Nuit village (Pinot noir) en tenslotte een Brouilly (Beaujolais) die respectievelijk vergezeld gingen van een hoofdgerecht, een kaasgerecht en een dessert. Allemaal superlekker! Van de rode wijnen heb ik slechts genipt, want iemand moet de Bob zijn, toch? We zaten daar als vorsten, prachtige ambiance, lekker warm, goed gezelschap, zalige wijnen, interessante uitleg van wat we zoal proefden uit la douce France... Wat een voortreffelijke avond. Hier en daar zien we vooral jonge Fransen bijzondere 
onderneminkjes opzetten en daar succes mee hebben. Het is boeiend om die verandering in het doorgaans traditionele Frankrijk om ons heen te zien en daar willen we graag ons steentje aan bijdragen. Zeer voor herhaling vatbaar dus!


2 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke meevaller! Dat van de "Normandische atracties" dat herken ik wel. Alle groots aangekondigde evenementen hier in de Artois en omstreken hebben mij ook al menigmaal teleurgesteld. Dus verwachtten we maar niets bijzonders meer Jouw artikel echter, doet het "hoop" vlammetje weer oplaaien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, Liesbeth, bij jullie ook? Wij Hollanders ook met onze overspannen verwachtingen, denk ik maar... Groet!

    BeantwoordenVerwijderen