Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zaterdag 21 februari 2015

Tarte au citron in een glaasje

Wie kent het niet? Tarte au citron... voor de liefhebbers van een lichtere versie, die er ook nog eens prachtig uitziet hieronder het recept. Ik heb het overgenomen van de blog www.devousamoi-dominique.blogspot.fr
Dit is een site van een Bretonse culinaire redactrice...Dominique dus.
Leuke recepten, héérlijk toetje voor dit weekend en goed voor je Frans. Maar hierbij de vertaalde versie:


Nodig (8-10 glaasjes)
8 roomboter-zandtaart koekjes (banketbakker!)
Voor de citroencrème
2 biologische citroenen : voor de rasp en daarna voor 150 ml citroensap
4 eieren, losgeklopt
200 g poedersuiker of fijne tafelsuiker
100 g roomboter in kleine stukjes
3 volle eetlepels crème fraiche
Voor de Italiaanse meringue (eiwitschuim) :
2 eiwitten (liefst zo vers mogelijk)
150 g suiker
50 ml water

Was de citroenen en rasp de schil op een fijne rasp, zo dat je niet het wit van de schil  raakt, dat is namelijk bitter. Vermeng deze rasp met de suiker en laat dit 10 minuten intrekken. Pers de citroenen en meet 150 ml af. Doe het sap bij het suikermengsel.  Voeg vervolgens de geklopte eieren erbij en verwarm dit mengsel langzaam in pan met een dikke bodem. Blijf contant roeren met een garde totdat het mengsel dik wordt. Haal het dan van het vuur, laat het 5 minuten afkoelen en voeg dan  al kloppend de klontjes boter toe. Laat dit afkoelen, afgedekt  met een laagje huishoudfolie erop (tegen velvorming). Dit kun je ook heel goed de avond van tevoren maken! Meng er voor je het gaat verwerken, de crème fraiche door.

La meringue Italiënne: verwarm in een pan met dikke bodem het water met de suiker tot 120 graden (indien je een suikerthermometer hebt) en laat dit 5 minuten koken. Het moet helder zijn, bijna geen bubbeltjes meer hebben en dikker worden.  Ondertussen klop je de eiwitten stijf met de mixer, zodat er pieken ontstaan. Giet in een klein straaltje de suikersiroop al mixend bij het eiwit. Blijf zeker 10 minuten mixen totdat het mengsel weer wat afgekoeld is. Het moet er dan stevig en glanzend uitzien. Anders dan gewoon eiwitschuim  heeft dit meer de textuur van marshmellows. Doe het als het helemaal is afgekoeld in een spuitzak.

Het opmaken van de glaasjes:
Verkruimel de koekjes en verdeel dit over de 8 glaasjes. Giet in elk glaasje citroencrème, let op dat je het in 8 porties verdeelt. Maak met de spuitzak in elk glaasje een mooie toef eiwitschuim. Bruleer met een keukenbrander het eiwitschuim. Doe dit het liefst vlak voor het serveren, dan blijven de toeven mooi knapperig.Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten