Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

donderdag 12 februari 2015

Koffie bestellen in Frankrijk...

Zelfs na zoveel jaren hier is het soms nog steeds een verrassing als ik een capuccino buiten de deur drink... gelukkig meestal traditioneel met opgestoomde melk maar ook nog wel met een flinke toef slagroom. Ik vraag het altijd maar even... Un petit crème bij mijn favoriete kroeg op de markt in Bellême is altijd hetzelfde, maar un petit crème in Alençon, tsja...weer anders.
Vandaar dat ik onderstaande feitjes (gepubliceerd op het forum Nederlanders in Frankrijk) graag met jullie deel. Aardig om te lezen én nuttig!


10 manieren om koffie te bestellen in Frankrijk

Een ‘café au lait’, die drinken de Fransen alleen thuis en wie kortweg om een ‘café’ vraagt, krijgt standaard een espresso… Koffie bestellen in Frankrijk is ingewikkelder dan je zou denken. Hoe krijg je precies wat je wilt hebben?
Un café: de meest gebruikte manier om in Frankrijk koffie te bestellen, maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en bijna altijd is dat een espresso. Je kunt ook zeggen un café noir of un expresso, allemaal hetzelfde.
koffie bestellen in frankrijk
Un café double: voor een grotere dosis,vraag je om een ‘un double’, dan krijg je koffie van dezelfde sterkte in een groter kopje.
Un café serré: de sterkste variant, een espresso met de helft van de normale hoeveelheid water (ristretto in Italië).
Un allongé of un américain: deze espresso aangelengd (= allongé) met heet water, lijkt qua sterkte het meeste op een Hollandse kop koffie. Kost in principe hetzelfde als een espresso en is dus de goedkoopste koffie op de kaart.
Un café au lait: bestel geen café au lait in een café, want die drinken Fransen eigenlijk alleen thuis (of in een hotel) bij het ontbijt. Het gaat om koffie met veel melk geserveerd in een kommetje, zodat je er een croissant of zelfs een heel stuk stokbrood (inclusief boter en jam) in kunt dopen.
koffie bestellen in frankrijk
Un café crème: in alle andere situaties is dit de manier om een koffie met melk te bestellen. Bestaat in 2 formaten, als petit crème en grand crème . Als je zeker wilt zijn dat je niet de extra grote en duurdere kop krijgt voorgezet (niet altijd duidelijk aangegeven op de kaart), kun je er standaard petit toevoegen (dus: un petit crème).
Une noisette: als dat toch nog te veel koffie en vooral te veel melk voor is, dan kun je voor de noisette kiezen. Dat is een koffie in espresso-formaat met een kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren. En soms is de melk al toegevoegd.
Un cappuccino: in de grote Franse steden bestaan correcte versies van de Italiaanse koffievariant met opgeklopte melk, maar pas op want op het Franse platteland krijg je als je een cappuccino vraagt nog vaak koffie met slagroom – niet echt hetzelfde. Let ook: dit is meestal de duurste koffieoptie op de kaart, in Parijs vaak rond de 5 euro.
Un déca: alle bovenstaande koffievarianten kun je ook bestellen zonder cafeïne door het woord ‘déca’ toe te voegen. (une noisette déca  bijv.)
koffie bestellen in frankrijk
Un café filtre: in het groeiende aantal hippe barista-barretjes in Parijs en andere grote Franse steden zie je nieuwe of juist klassieke koffiesoorten terugkomen. Zo is op diverse plekken de gouwe-ouwe filterkoffie weer in de mode.
Tip! Leuke site om de beste koffiebars in Parijs te vinden: www.goodcoffeeinparis.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten