Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

maandag 24 september 2012

Nieuw bijenvolk

Er is een nieuw bijenvolk gearriveerd! We hebben ze een naam gegeven 
(idee van de dochter ;-). We noemen ze de Thouriennes 2, (naam van de imker van wie we ze gekocht hebben). Mét aanvulling twee, omdat het het tweede volk is van hem. Ons eerste volk dat afgelopen mei bij ons kwam heeft geen koningin 'gemaakt' en is daarom gestorven.
Het nieuwe volk is een redelijk groot en gegarandeerd gezond (dit is een gecontroleerd volk) en gaat - als alles goed gaat - de komende winter overleven. Gecontroleerd door G.D.S.C.O = Géneral Département Sanitaire Chaptol Ornais, section Appicole, en zij controleren op de ziekten MRLC ( maladies réputé légalemant contacieuse). Omslachtiger en Franser kan bijna niet... maar ook terecht want bijen zijn heel belangrijk en mogen hoe dan ook niet uitsterven. 

De eerste ochtend was er nog weinig leven in de bijerij, maar toen het vanmiddag wat warmer werd kwamen ze met velen een kijkje buiten nemen! Er zijn helaas niet veel bloemen meer die ze kunnen bezoeken. De hedera bloeit nog wel en is geliefd bij ze en natuurlijk hei, maar die laatste groeit hier helaas niet.
Ton heeft ze voorzien van een kilo suiker (opgelost in 500 ml water) als voorlopige voedselreserve voor de winter. Als ze het op hebben, krijgen de opnieuw een beker. En Ton zelf is nu in het bezit van de grote Beekeepers-Bible van Stewart, Tabori & Chang en gaat zich komende winter weer verder verdiepen in het bijenleven...


Hier schenkt hij het suikerwater in de voederbak.
Door een luikje bovenop open te zetten
kunnen de bijen nu direct binnen vanuit de kast naar de suiker!

Hier legt Ton er een plexiglasplaat op, zodat hij de
deksel kan optillen zonder dat de kast
zijn warmte verliest en hij ongehinderd erin kan kijken
(maar hij besloeg door de warmte - van het suikerwater -
nu overigens meteen...)


2 opmerkingen: