Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

donderdag 13 september 2012

Klein geluk...

En wèèr waren we even in Nederland, bezoek en o.a. om te stemmen. Vandaag echter is het marktdag in Bellême, wat een zalig vooruitzicht als de koelkast zo leeg is... Met onze manden gingen we erheen, al verlangend naar alle mooie en lekkere dingen die we er vast en zeker zouden aantreffen. En we zijn een paar weken niet geweest, dus het aanbod van de groenten, kazen, vlees en vis, bloemen, honing zal weer anders zijn. Inmiddels kennen we de marktkoopmannen en - vrouwen redelijk goed, dus overal bonjour, bonjour! Overigens las ik dat dat één van de vier woorden is die een kind hier het eerst moet leren; bonjour, s'il vous plait, merci en au revoir! Niet groeten staat in Frankrijk gelijk aan niet opgevoed zijn ...
Afijn, we gingen vandaag echt los en kochten drie heerlijke kazen bij ons favoriete kaasvrouwtje. De Livarot (eentje die hier écht uit de streek komt en waarmee ik straks een kaassaus voor op de entrecôte ga maken, om alvast eventjes uit te proberen voor de kookweek in oktober!). We kochten ook een Tomme de Savoie (uit Danges) en een Chaource. De naam Tomme de Savoie is een heel algemene term. Vaak wordt hij gecombineerd met de dorpsnaam waar de kaas gemaakt wordt (vandaar Danges). Naar verluidt zijn er bijna net zoveel tommes als er bergen en dalen zijn in de Savoie! De Chaourcekaas heb ik pas ontdekt, halfzachte, jonge koemelkkaas die in de Champagne en de Bourgogne gemaakt wordt, écht ontzettend lekker! Daarbij veel groenten en fruit met ook een kilo mirabelles, kleine gele pruimpjes, waar ik vanmiddag drie potten jam van gemaakt heb. Bij de traiteur namen we natuurlijk zijn huisgemaakte paté, twee mooie entrecôtes en op de terugweg bij de biobakker hun onvolprezen notenbrood mee.
Attaquer!
Met een inderhaast klaargemaakte krop sla uit eigen tuin genoten we van een meer dan vorstelijke lunch... hmm, weer écht thuis.
Teruglezend realiseer ik me dat we wat dit betreft al goed geïntegreerd zijn in la douce France, van vroeg tot laat praatten we over eten vandaag of aten, ha-ha.


PS Sauce Livarot is vanavond bijzonder goed gelukt,
het was zalig!
Recept
Na het bakken van de steaks (niet zouten), deze in
alufolie inpakken en in warme oven leggen.
Bakvet afblussen met scheut bouillon, Livarot in kleine
stukjes erin laten smelten, tot slot schepje crème fraîche
en heel klein beetje laten inkoken...bon appétit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten