Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zondag 18 maart 2012

Stierenbillen enzo...


Dit lange weekend is in Mortagne au Perche (12 km bij ons vandaan) het grote Foire au boudin, het internationale concours der bloedworsten! Klinkt minder smakelijk dan het is! Alles draait er om vee en vlees en worsten... Wel te verstaan de witte worst (boudin blanc) van varkensvlees - zonder bloed - en natuurlijk de rode van bloed, lever en kruiden (boudin noir). Deze bloedworst verschilt enorm met die we in Nederland kennen, die is veel groter in doorsnee en met stukjes spek erin en een beetje taaiig. Hier hebben ze de maat van sausijsjes en proef je bij de rode vooral een heerlijk, zacht gekruide leversmaak. Maar je moet natuurlijk wel van lever houden... Gebakken gegeten met appel is het hier een ware delicatesse - ook voor een gourmandise als ik - met bijbehorende prijs, want vaak nog handgemaakt bij de charcuterie! Er zijn worstjes van varkensvlees, boeuf, paard en gevogelte... en dan in veel uitvoeringen zoals puur, met kazen erdoor, noten, uien, rozijnen, knoflook, appel, etc. Dit feest wordt al sinds 1963 gevierd, dus mag je echt spreken van een traditie. Toen we gisteren nietsvermoedend naar de gewone zaterdagmarkt togen en een parkeerplaats voor de auto zochten zagen we overal alleen maar stieren... aha, Foire au boudin! Terstond konden we de verschillende dikbillen aanschouwen. Gek genoeg staan zij pront met hun achterkant in de 'etalage'(waar wij doorgaans liever de voorkant laten zien, ha-ha... ) Mooie rassen hier!

 
Het is een groot feest waarbij de Fransen hun fière (trots) en richesse (rijkdom) van de regionale, ambachtelijk gemaakte produkten willen laten zien en dit uitgebreid vieren met culinaire presentaties (proeven, proeven, proeven), maar ook met een heuse kermis en circus.  Ze sluiten af met een feestelijk thé-dansant a.s. maandag. Dan gaan de boeren en producteurs weer huiswaarts. Dit weekend een dorp in rep en roer... mag je wel zeggen!

Boudin blanc feuilleté...


Boudin noir, wat je per stukje koopt van de rol...
Vorig jaar heb ik thuis zelf boudin blanc gemaakt met vriend Jean-marc, erg leuk om te doen en zeer smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen