Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

vrijdag 30 september 2011

Kust-trip

Afgelopen week hebben we een tripje naar de kust van Normandië gemaakt, ons eens even lekker láten verzorgen! Heerlijk om weer aan zee te zijn, zeker met dit prachtige nazomerweer. De weidsheid van de horizon, glaasje wijn en kijken naar de zeemeeuwen, wat wil een mens nog meer?


En daarna aan de oesters natuurlijk!

 
Voormalig petroleumhaven voor de geallieerden in Bessin
 We hebben het invasiestrand bij Arromanches bezocht, films musea etc. Ondanks dat ik dat al eens gezien had maakte het opnieuw een grote indruk op me. Wat een enorme logistieke operatie is dat toch geweest! En wat een doden voor onze vrijheid van vandaag... Ook onvoorstelbaar om weer eens te zien hoe men toen communiceerde, nog alles via draadjes die kapot konden gaan en gingen... In onze tijd van twitter echt niet meer te bevatten...
En wat een geweld, het lawaai en de beelden in de film over de invasie in een 360 gr bioscoop! Duidelijk niet voor watjes zoals ik...moest er een half uur van bijkomen.
Na  het bezoek aan de kustplaatsen zijn we de Overlordroute

(= hoe bepaalde divisies landinwaarts trokken) - en de Orne (rivier) volgend - naar Suisse Normande gereden. Dat is een streek die relatief bergachtig is voor Normandië. Mooi, met diepe gorges die je hier niet zo verwacht. Ik woon in de Orne, dus het was leuk deze rivier te volgen.
Elk departement is hier genoemd naar de rivier die er door stroomt. Afwisselend rijdend en wandelend het binnenland in zagen we waar de geallieerden de Duitsers uiteindelijk ingesloten hebben (l'encerclement). Ze hebben daar met alle bocages (omheinde hagen) een hele klus aan gehad. Dat werd soms meter voor meter bevochten! Op elk belangrijk punt staat natuurlijk een monument, hoe Frans!
Onderweg bezochten we verder een museum waar een Normandische impressionist zijn werk toonde, even natuur en geen oorlog op mijn netvlies... De tweede nacht sliepen we in een heus manoir (landhuis) in een gigantische slaapkamer, zijnde chambre d'hôte. Charmant!
We sloten onze trip af met een rondleiding in het Livarotmuseum/annex fabriek waar de beroemde AOC Livarot/Neufchatel en Pont L'évequekazen gemaakt worden. Interessant, smaakvol ;-) en leuk om met de kookcursisten te bezoeken!
Nu weer lekker thuis in eigen tuin...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten