Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zaterdag 11 april 2015

Zelf Fond maken

Vandaag even een mindere dag qua weer, dus ondernam ik wat al lang op mijn kooklijstje stond: zelf van botten een bouillon (& fond) maken. Een leuk en dankbaar klusje!
Hier in de supermarkt zie ik regelmatig grote schalen met botten: gratuit!
(ik ben en blijf Hollandse, haha, en meegenomen...)
Dus de stoute schoenen aangetrokken en de botten met wat grof gesneden ui een half uurtje op een bakplaat in de oven (200 gr), gezet. Het ging zalig ruiken in de keuken, yammie. Ondertussen heb ik een pan met 4 liter water aan de kook gebracht met daarin wat takjes peterselie, een hele ui met 4 kruidnagels erin gestoken, twee laurierbladeren en twee takjes tijm. Daar gingen de gebakken botten bij (waar nog behoorlijk wat vlees aan zat) en hopla, 5 uur trekken!
Ik weet dat goede restaurants altijd hun eigen bouillon, fonds, consommé en glacé's maken en het mede daarom allemaal zo goed smaakt, de soepen, sauzen etc. Het woord fond staat voor basis, het werkkapitaal in de keuken! 
Niks mis om te werken met een bouillonblokje maar dit is gewoon onvergelijkbaar. Op internet las ik dat de gelatine die in deze bouillon ontstaat (vanuit de botten) een kostbaar goedje is (www.roosgoesgreen.nl) en bijzonder goed en helend is voor de darmen, m.n. de mineralen die de voedingsstoffen uit voedsel beter opneembaar maken. 
Maar goed, ik ging het doen, omdat het lekker is!
Voor de duidelijkheid: runderbouillon is het vocht na 5 uur trekken (of langer), als je dat weer inkookt heet het fond (gecomprimeerd dus), als je dat helemaal helder maakt (met rauw eiwit) heet het consommé en tenslotte is glacé de ingekookte variant van consommé. Korte weekend-workshop deze keer! (nog meer leuks op www.druppels.nl)
Hierbij mijn foto-impressie:
De botten, al knapperig en bruin gebakken
 
Voor in de bouillon!
Alles bij elkaar, trekken maar... daarna zeven.
Nog verder inkoken voor de fond!
Afgekoeld kon ik er het vet van afscheppen

Onion-Soup-e1380884915663.jpg (600×600)

En nu heb ik er voor vanavond een onvervalste
uiensoep Les Halles (zie mijn receptenboek) van gemaakt.
Ondertussen sloop er een prachtige grote vos door het
veld voor het keukenraam, helaas kon ik hem niet fotograferen...
Dat wordt smullen met SMAAK!
En niet alleen vanavond, want er staat nog
4 x 0,5 liter in de diepvries voor later...
Fond-project afgevinkt!

2 opmerkingen: