Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

zondag 13 oktober 2013

Tijd voor Tartiflette!

Ondanks dat het weer nog heel zacht is, verleiden de wintergroenten en allerhande paddestoelen me toch tot het maken van herfstige gerechten. Spruitjes, witlof, kool, kastanjes... héérlijk dat ze weer te koop zijn!
Vandaag had ik zin in Tartiflette, een gerecht dat oorspronkelijk uit de Savoie komt en gemaakt wordt met Reblochonkaas.
Er gaan veel aardappels in wat het samen met de gesmolten kaas erg zwaar en winters maakt. Vandaar dat ik een lichtere versie met groenten - bloemkool en courgettes - gemaakt heb. Erg lekker! Hieronder het recept, evenals in mijn receptenboek op onze site www.lasauvagere.nl

Nodig (4 personen)
1/2 bloemkool in roosjes
3 aardappelen
1 grote courgette
2 uien
150 gr spekjes
2 knoflooktenen
Bekertje crème fraîche
1/2 Reblochonkaas
Peper, zout en nootmuskaat

Warm de oven voor op 175 graden. Was de aardappelen, laat de schil erom en snij in blokjes van 2 x 2 cm. Snijd de bloemkool in roosjes. 
Breng de aardappelstukjes aan de kook in gezouten water en doe als ze koken nog 5 minuten de bloemkoolroosjes erbij. Afgieten. Bak in een ruime koekenpan de spekjes aan met de gesnipperde ui en de knoflook erbij. Was ondertussen de courgette en snijd hem in blokjes. Als de uitjes glazig zijn, doe je de courgette erbij. Laat een paar minuten pruttelen. Doe de afgegoten bloemkool en aardappelen er nu ook bij, plus een flinke snuf versgemalen peper en een snufje nootmuskaat. Doe het geheel in een ovenschaal en leg de in de lengte doorgesneden platte Reblochonkaas met de kaaskant naar beneden op de groenten. Zet een half uur in de oven. De kaas zal uit de korst smelten en zich door de groenten mengen. Als hij klaar is en je de schaal uit de oven haalt, kun je de twee lege kaaskorsten eraf halen en weggooien. Direct serveren met sla.

Bonne appétit! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten