Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

woensdag 23 februari 2011

Vide-greniers...


Vandaag zijn de brocantegidsen binnen, feest! Ieder voorjaar schaffen we die aan in de supermarkt en daarin kunnen we lezen waar de brocantemarkten en vide-greniers (rommelmarkten) zijn in onze omgeving.
Van februari t/m december zijn die er elk weekend, vaak een hoop rommel maar in de zomer is het leuk om te doen. Voor de Fransen is dit op zondag dé nationale liefhebberij. Mensen die een kraampje huren zijn al vroeg op pad om zich met hun spulletjes te installeren. Van hen hoor ik dat de opkopers rond zes uur al ter plekke zijn en 'scannen' of er waardevolle dingen tussen staan. Tegen negenen begint het te lopen tot zeven uur 's avonds. Door op zoek te gaan naar deze marktjes verkennen we tegelijkertijd onze regio. We komen zo in dorpjes waar we anders nooit verzeild raken, leuk! Na het slome opstaan op zondag arriveren wij meestal pas rond enen op de brocantemarkt om daar rond te gaan slenteren. De Fransen gaan dan eten en zitten en famille achter hun kraam hun déjeuner te verorberen. Soms heel uitgebreid - zelfs mét tafelkleed en op de te verkopen tuinmeubels - vaker patat en worst van de markt zelf, maar iets verkopen is er dan even niet bij. Eten is heilig! Zo níet handelsgezind als zij zijn geven ze het nog liever mee dan dat ze hun maaltijd onderbreken voor een financiële transactie! Dat respecteren we natuurlijk, dus dat uurtje is ons kijkrondje...
We slenteren altijd wel met een doel, groot of klein..In het begin hadden we een hele boerderij te vullen, maar ons lijstje raakt na drie jaar natuurlijk behoorlijk bijgesteld. Ooit zagen we een hele dikke vrouw achter een kraampje vol met dieetboeken zitten, hilarisch! Maar een foto nemen was in dit geval natuurlijk te pijnlijk. Mensen verenigd met hun miskopen, dat zijn rommelmarkten ook! Voor dit jaar: oude muurankers zijn nog altijd een catch en lief serviesgoed verveelt natuurlijk ook nooit...maar ik leer me steeds beter te beheersen. Raak in de ban van iets en neem er gelijk weer afscheid van. Voedsel voor de ogen is ook leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten