Wie kent het niet? Tarte au citron... voor de liefhebbers van een lichtere versie, die er ook nog eens prachtig uitziet hieronder het recept. Ik heb het overgenomen van de blog www.devousamoi-dominique.blogspot.fr
Dit is een site van een Bretonse culinaire redactrice...Dominique dus.
Leuke recepten, héérlijk toetje voor dit weekend en goed voor je Frans. Maar hierbij de vertaalde versie:
Dit is een site van een Bretonse culinaire redactrice...Dominique dus.
Leuke recepten, héérlijk toetje voor dit weekend en goed voor je Frans. Maar hierbij de vertaalde versie:
Nodig (8-10 glaasjes)
8 roomboter-zandtaart koekjes (banketbakker!)
Voor de citroencrème
8 roomboter-zandtaart koekjes (banketbakker!)
Voor de citroencrème
2 biologische
citroenen : voor de rasp en daarna voor 150 ml citroensap
4 eieren,
losgeklopt
200 g poedersuiker
of fijne tafelsuiker
100 g roomboter
in kleine stukjes
3 volle eetlepels crème fraiche
Voor de Italiaanse
meringue (eiwitschuim) :
2 eiwitten
(liefst zo vers mogelijk)
150 g suiker
50 ml water
Was de citroenen en rasp de schil op een fijne rasp, zo dat je niet het wit van de schil raakt, dat is namelijk bitter. Vermeng deze rasp met de suiker en laat dit 10 minuten intrekken. Pers de citroenen en meet 150 ml af. Doe het sap bij het suikermengsel. Voeg vervolgens de geklopte eieren erbij en verwarm dit mengsel langzaam in pan met een dikke bodem. Blijf contant roeren met een garde totdat het mengsel dik wordt. Haal het dan van het vuur, laat het 5 minuten afkoelen en voeg dan al kloppend de klontjes boter toe. Laat dit afkoelen, afgedekt met een laagje huishoudfolie erop (tegen velvorming). Dit kun je ook heel goed de avond van tevoren maken! Meng er voor je het gaat verwerken, de crème fraiche door.
La meringue Italiënne: verwarm in een pan met dikke bodem het water met de
suiker tot 120 graden (indien je een suikerthermometer hebt) en laat dit 5
minuten koken. Het moet helder zijn, bijna geen bubbeltjes meer hebben en
dikker worden. Ondertussen klop je de
eiwitten stijf met de mixer, zodat er pieken ontstaan. Giet in een klein
straaltje de suikersiroop al mixend bij het eiwit. Blijf zeker 10 minuten mixen
totdat het mengsel weer wat afgekoeld is. Het moet er dan stevig en glanzend
uitzien. Anders dan gewoon eiwitschuim
heeft dit meer de textuur van marshmellows. Doe het als het helemaal is
afgekoeld in een spuitzak.
Het opmaken van de
glaasjes:
Verkruimel de
koekjes en verdeel dit over de 8 glaasjes. Giet in elk glaasje citroencrème,
let op dat je het in 8 porties verdeelt. Maak met de spuitzak in elk glaasje
een mooie toef eiwitschuim. Bruleer met een keukenbrander het eiwitschuim. Doe dit
het liefst vlak voor het serveren, dan blijven de toeven mooi knapperig.
Geniet ervan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten