Die zoete geur en prachtige rode kleur van een schaaldierenbouillon, hmmm, ik doe er een moord voor.
De Fransen besmeren een stuk stokbrood met rouille, leggen dat onder in hun soepkom en schenken er dan de bisque over, t'is wat je wilt...
Bon appétit!
Normandische bisque
1
eetl olijfolie
750
gr middelgrote garnalen, gekookt en ongepeld
2
uiten gesnipperd
1
wortel in plakjes
2
stengels bleekselderij, in plakjes
snufje
chilivlokken
4
eetl citroensap
1
eetl tomatenpuree
1
bouquet garni (peterselie, laurier en tijm
samengebonden tot een boeketje)
80
gr boter
4
eetl bloem
60
ml Calvados ( of cognac)
zeezout
(Fleur de sel) en versgemalen zwarte peper
50 ml slagroom
Bereidingswijze
Pel
de garnalen (haal ook de zwarte darmkanaaltjes eruit en gooi deze weg!) en bewaar de koppen en schalen.
Verhit
de olie in een pan met dikke bodem en voeg de garnalenkoppen en - schalen toe.
Bak ze op hoog vuur bruin, terwijl je steeds roert. Zet het vuur lager en voeg
nu uien, wortel, selderij en chilivlokken toe en bak 6-8 minuten tot alles gaar
is. Voeg 2 liter
water toe, 2 eetl citroensap, de tomatenpuree en het bouquet garni. Breng dit
aan de kook en laat zachtjes 30 minuten koken. Zeef daarna de soep boven een
grote kom door een met kaasdoek beklede zeef. Smelt dan de boter in een grote
pan en maak een roux door de bloem erdoor te doen en te blijven roeren tot deze
goudbruin is (dan is het meel gegaard). Voeg de helft van de garnalenbouillon
toe tot de soep iets gebonden is. Daarna de Calvados (of Cognac) en de rest van
de bouillon. Breng verder op smaak met zeezout en peper. Voeg dan de room en
het resterende citroensap toe ( proef eerst of dat nodig is) en tot slot de garnalen. Verwarm
nog 1 minuut tot de garnalen warm zijn maar niet gekookt, want dan worden
ze taai. Hou er rekening mee dat ze tijdens het opdienen in de hete soep nog
verder garen!
Serveer
direct.
Rouille
Maak mayonaise (of gebruik goede uit een pot) en voeg behoorlijk wat geperste knoflook en sambal of harissa (Oosterse hete tomatenpasta) toe. Hoe je het precies maakt kun je in mijn receptenboek vinden op onze site: www.lasauvagere.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten