Dit lange weekend is in Mortagne au Perche (12 km bij ons vandaan) het grote Foire au boudin, het internationale concours der bloedworsten! Klinkt minder smakelijk dan het is! Alles draait er om vee en vlees en worsten... Wel te verstaan de witte worst (boudin blanc) van varkensvlees - zonder bloed - en natuurlijk de rode van bloed, lever en kruiden (boudin noir). Deze bloedworst verschilt enorm met die we in Nederland kennen, die is veel groter in doorsnee en met stukjes spek erin en een beetje taaiig. Hier hebben ze de maat van sausijsjes en proef je bij de rode vooral een heerlijk, zacht gekruide leversmaak. Maar je moet natuurlijk wel van lever houden... Gebakken gegeten met appel is het hier een ware delicatesse - ook voor een gourmandise als ik - met bijbehorende prijs, want vaak nog handgemaakt bij de charcuterie! Er zijn worstjes van varkensvlees, boeuf, paard en gevogelte... en dan in veel uitvoeringen zoals puur, met kazen erdoor, noten, uien, rozijnen, knoflook, appel, etc. Dit feest wordt al sinds 1963 gevierd, dus mag je echt spreken van een traditie. Toen we gisteren nietsvermoedend naar de gewone zaterdagmarkt togen en een parkeerplaats voor de auto zochten zagen we overal alleen maar stieren... aha, Foire au boudin! Terstond konden we de verschillende dikbillen aanschouwen. Gek genoeg staan zij pront met hun achterkant in de 'etalage'(waar wij doorgaans liever de voorkant laten zien, ha-ha... ) Mooie rassen hier!
Boudin blanc feuilleté... |
Boudin noir, wat je per stukje koopt van de rol... |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten