Als je een e-mail wilt krijgen als ik een bericht heb gepost...

maandag 21 januari 2013

Heimweevoedsel


De kroket schijnt heimweevoedsel nummer één te zijn...
Nederlanders die in het buitenland wonen, verlangen vooral naar kroketten en frikadellen. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar heimweevoedsel van Radio Nederland Wereldomroep. Ook Goudse kaas wordt zeer gemist. Op de derde plaats staat drop, gevolgd door hagelslag en rookworst. 
Voor ons hier geldt als nummer 1:Niet dat we in rep en roer zijn als het op is, maar toch...een gemis is het wel!
Bijzonder toch dat het voedsel waarmee je opgegroeid bent zo'n rol blijft spelen in je leven. Je plakt er als het ware allerlei herinneringen aan vast.
Toch hebben we hier - met dit winterweer - ook heerlijke verwarmende gerechten, bijvoorbeeld zuurkool à L'Alsace - maar dus zonder de herinneringen ervan, die het een extra glans geven. 
Ik denk dat veel mensen bij snert immers ook het beeld hebben van thuiskomen op de fiets, koude handen, natte wanten die moeten drogen, lekker geschaatst wellicht? En dan die heerlijke erwtensoep met die aparte smaak en die sappige worst...Tintelende, rode vingers die aan het ontdooien zijn en daarbij dan de warme soep in je maag. Dat is mijn complete plaatje en daar kan geen nieuw recept tegenop.
Wat wij hier op La Sauvagère doen is nieuwe ervaringen opdoen en deze gaandeweg tot herinneringen laten worden
Spliterwten zijn hier nauwelijks te koop (heel duur, want bijzonder) maar wel heerlijke Le Puy linzen. Geen rookworst maar wel heerlijke knoflookworst, dus dat kun je écht geen behelpen noemen!
Aan die soep hecht ik gaandeweg wat ik beleef hier: in de sneeuw lopen met Foppe, zonder nog een spoor van iemand anders op de weg. 's Middags loop ik wederom over mijn eigen spoor, de velden lijken enkel voor ons bestemd te zijn in deze dagen. De paarden die een plek uit de wind kiezen, achter de strobalen, met dampende neusgaten en gestamp.
Maar ja,.. het duurt erg lang voordat dit echt tot een waardevolle en smeuïge herinnering geworden is. Hoe zou dat komen? Dat je als kind die herinneringen veel dieper inprent, althans zo lijkt me dat nu. Door je afhankelijkheid misschien of doordat in mijn kindertijd de dingen nog minder snel veranderde dan nu? 
Een wintermijmering die begon bij hagelslag...

2 opmerkingen:

  1. Denk regelmatig aan de leuke week bij jullie in oktober. Nu lees ik even op je blog en zie je in gedachten op de bank zitten met de laptop. Je schrijft weer gezellig en heel beeldend over de heerlijke soep.
    Heb net jullie adres doorgegeven aan Susan, mijn nichtje, die een andere locatie zoekt voor haar schilderlessen. Dus wie weet in de toekomst??? Groetjes voor jullie beiden. Henny Bygraves

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Henny, leuk dat je mijn blog leest en reageert! En met Susan hebben we ook al contact gehad... dank voor het leggen van de link.
    Dat we nog maar lekker een tijdje van dit erwtensoep-weer mogen hebben, niet? Groet, Elly

    BeantwoordenVerwijderen